Kultura

24. EMA u Muzeju grada Trogira servira lipe bokune!

Organizirano je nekoliko radionica i događanja...

Autor: Ivona Amidžić - 17.04.2019

24. Edukativna muzejska akcija koju u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo ove će se godine od 18. travnja do 18. svibnja odvijati pod temom “(pre)hrana”.

U Muzeju grada Trogira ovu smo zanimljivu temu prilagodili svojem podneblju (i jeziku), pa ćemo pod zajedničkom temom SPIZA pripremati lipe bokune: pomiješat ćemo dva puta po dvije žlice kreativnih radionica, prstohvat znanja o mediteranskoj kuhinji, žličicu pripreme tradicionalnih jela, bokunić cukra na kraju i sve zajedno servirati na završnoj večeri, hoćemo reći – izložbi.

Ma bit će to prava (k)uživancija! Sve “sastojke” (mislimo na program) donosimo na: https://muzejgradatrogira.blogspot.com/2019/04/24-ema-u-muzeju-grada-trogira-servira.html

Tema 24. EMA-e je prehrana, pa je u Muzeju grada Trogira, u skladu sa zadanim, osmišljeno nekoliko događanja

Živimo u vremenu u kojem nas se zatrpava raznim reklamama o zdravoj prehrani, a nakon par tjedana ta ista tzv. prezdrava hrana nije više takva, već zdrava postaje neka druga i tako u krug. Sve je stvar dobrog marketinga, reklame i viška hrane na lageru koju treba što prije prodati.

Isto tako, svjedoci smo enormnih količina hrane koja se uvozi, a koja je uglavnom loše kvalitete i koja nema veze s našim podnebljem, tradicijom ili pak onime što su jeli naši preci.

“U nedavnoj prošlosti ljudi na području Trogira jeli su srdele, baškotine, čičer, sipu i bob, puinu, puru, kunjke, sir iz ulja te su, između ostalog, pili bijelu kavu ili žmul vina. Današnje generacije nikada nisu probale npr. bijelu kavu i ne znaju što je to, oni za doručak uglavnom piju skroz neke druge napitke”, objašnjava muzejska pedagoginja Goranka Tomaš.

“Tijekom nekoliko pedagoških radionica u Muzeju grada Trogira korisnici će peći pecipale, izrađivati potić ili pot (lončić), posjetiti SSŠ Blaža Jurjeva Trogiranina gdje će stručni učitelji kuharstva Mario Pavić i Nikica Ševo ispričati priču o mediteranskoj kuhinji, a isto tako, posjetit će i restoran Pašike gdje će kuhari demonstrirati pripremu jednog trogirskog tradicionalnog jela”, dodaje Tomaš.

Na kraju je najavila izložbu “Volin izist pravu spizu!” koja će prezentirati sve ono što su stvarali i vidjeli tijekom mjesec dana ove edukativne muzejske akcije.

Za dodatne informacije možete se obratiti izravno muzejskoj pedagoginji Goranki Tomaš na 021 881 406 (birati 6), mob. 099 6707159 ili e-adresu gogtomas@gmail.com.

 

Tagovi: 24. ema, edukativna muzejska radionica, hrvatsko muzejsko društvo, kreativne radionice, mediteranska kuhinja, muzej grada trogira, spiza,