Lifestyle

Akcija ozdravljenja lječilišta, devastiranog remek djela u Krvavici

Akcija čišćenja već dugo zapuštenog objekta, kao i društveno-kulturni program, pokazali su se vrlo učinkovitim internacionalnim događajem...

Autor: Ivona Amidžić - 03.11.2021

Akcija čišćenja i “ozdravljenja” nekadašnjeg vojnog lječilišta u Krvavici kraj Makarske, arhitektonskog remek djela izgrađenog po projektu Rikarda Marasovića, izvedena je u sklopu međunarodnog projekta „Gradovi-bolnice“, priopćile su udruge.

Dio je to dvogodišnjeg programa udruge f.act iz Graza, koji je ostvaren kroz suradnju s udrugom Intermundia iz Zagreba i udrugom mART iz Makarske 30. i 31.10.2021. godine pod nazivom „Liječenje lječilišta“.

Akcija čišćenja već dugo zapuštenog objekta, kao i društveno-kulturni program, pokazali su se vrlo učinkovitim internacionalnim događajem koji je okupio mještane Krvavice i sve zaljubljenike u taj prostor s Makarske rivijere, među kojima je bilo i stranih državljana s makarskom adresom, kao i pojedince koji su stigli iz Omiša, Splita, Brača, Zagreba i Graza u Austriji, kaže se.

Također, pokazali su potrebu lokalne zajednice za organiziranom brigom i održavanjem vrijednog prostora koje kompleks bivšeg lječilišta obuhvaća, priopćeno je.

Nekadašnje vojno lječilište projektirano je za potrebe liječenja i rehabilitaciju djece sa respiratornim bolestima, smješteno je u borovoj šumi uz samu plažu, a u novije vrijeme poznato je po svojoj zapuštenosti.

Cilj projekta je u pandemijsko vrijeme potaknuti promišljanje odnosa bolesti i prostornih manifestacija te praksa liječenja, kao i pitanja društvenog života i odnosa prema liječenju. Projekt je i pokušaj stvaranja nove slike gradova u kojima živimo kao prostorima zajedničke bolesti, ali i prostora brige zajednice, kao i prostora zajedničkog ozdravljenja, kaže se.

Slučajni prolaznici, mnogi znatiželjnici i turisti svakodnevno koriste taj prostor za razgledavanje, fotografiranje i istraživanje pa smo odlučili očistiti prostor dovoljno da se netko ne ozlijedi, dodaje se.

Prilaz i prolaz kroz objekt u Krvavici u prvoj akciji očišćeni su od stakla i otpada koje će biti uklonjeno u dogovoru s komunalnim poduzećem Gradina Baška Voda, dok ostatak prostora čeka naredne akcije u budućnosti kaže se.

Željeli smo potaknuti sudionike na zdravo promišljanje o društvenom okruženju, te na mogućnosti održivog razvoja. Angažmanom u prirodnom okruženju i unutar samog objekta koji je nekad bio centar događanja, željeli smo potaknuti sudionike da povezivanjem i bliskošću pokušamo pomoći svom okruženju i sebi samima.

Izvedena je i terapijska šetnja pod nazivom „Priroda i društvo“ iz Makarske do Krvavice, tijekom koje su sudionici fotografirali prirodu, pejzaže i slobodni prostor, te po dolasku u Krvavicu fotografijom zabilježili osobni doživljaj napuštenog lječilišta. Dostavljene fotografije sudionika biti će dio virtualne izložbe prikazane na facebook stranicama udruge mART.

Sudionici šetnje dočekivani su na očišćenoj recepciji toga devastiranog lječilišta/odmarališta u Krvavici, koje je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Uz pismo dobrodošlice sudionici su na poklon dobili komadiće zaštićenog kulturnog dobra kao suvenire, te su samo za ovu priliku imali mogućnost izabrati i poslati razglednicu iz lječilišta/odmarališta Krvavica, kaže se.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: akcija, čišćenje, krvavica, lječilište, makarska,