Lifestyle

Andrija, digitalni asistent Ministarstva zdravstva RH na WhatsAppu, savjetuje roditelje

"Roditeljima treba pomoć u razumijevanju epidemioloških mjera, u prepoznavanju simptoma zaraženosti te jasna uputa što učiniti"

Autor: Ivona Amidžić - 09.09.2020

Digitalni asistent Andrija početkom nove školske godine razvio je novi model namijenjen roditeljima čija djeca kreću u školu, kako bi ih savjetovao kod dvojbe vezano za koronavirus, može li njihovo dijete ići u školu ili treba ostati kod kuće, kazao je Hini epidemiolog Branko Kolarić.

Andrija je digitalni asistent Ministarstva zdravstva RH na WhatsAppu za pomoć u borbi protiv koronavirusa. Pomaže hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19.

“Andrija će odgovarati na razna pitanja roditelja, poput što napraviti kada dijete dobije temperaturu ili ako je netko u razreduili obitelji u samoizolaciji”, kazao je u ponedjeljak Kolarić, voditelj tima stručnjaka koji su sudjelovali u razvijanju aplikacije Ministarstva zdravstva.

Novi model dostupan je u okolnostima početka školske godine, kada se većina učenika nakon ljetnih praznika, ali i prošlogodišnje online nastave, vraća u školske klupe uz poštivanje epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Roditeljima treba pomoć u razumijevanju tih mjera, u prepoznavanju simptoma eventualne zaraženosti kod djeteta ili u kućanstvu te im treba jasna uputa što učiniti u takvim situacijama”, kazao je Kolarić dodavši da je digitalni asistent Andrija u mogućnosti pomoći roditeljima.

Komunikaciju s digitalnim asistentom  Andrija moguće je uspostaviti na aplikaciji WhatsApp slanjem ključne riječi “Pozdrav” na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik.

Također, servis se može aktivirati na internetskoj stranici https://andrija.ai/. Nakon započete komunikacije, u virtualnom razgovoru s asistentom dodana je opcija “Provjeriti može li dijete u školu”, nakon čega se korisnicima kroz postavljena pitanja daju odgovarajući savjeti i upute.

Digitalni asistent Ministarstva zdravstva Andrija ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: andrija, digitalni asistent, djeca, epidemiološke mjere, nastava, škola, upute,