Lifestyle

Anketa o online kupovini – Dalmatinci na vrhu ljestvice

Anketa je napravljena nad 1000 ispitanika, a cilj je bio saznati ponešto o sigurnosti i aspektima online kupovine

Autor: Josipa Maksimović - 09.12.2018

Telefonskim je putem održana anketa u kojoj je sudjelovalo više od 1000 ljudi, a ciljevi istraživanja bili su utvrditi koliko se frekventniji kupci na internetu osjećaju sigurno, koji aspekti online kupovine su im najbitniji te na kojim stranicama najčešće kupuju.

Rezultati su pokazali da čak 54 posto korisnika interneta ne kupuje online jer se boje prijevare i ugroze privatnosti, a oni koji su svladali taj strah najčešće naručuju preko AmazonaeBayaAlibabe i ostalih globalnih online trgovina. Ne iznenađuje da najmanje kupuju stariji od 55 godina, a najviše mlađi od 35.

Zanimljivo je da u kontinentalnoj regiji ima znatno više onih koji ne kupuju putem interneta (60 posto) od jadranske regije gdje ne kupuje 49 posto ispitanika. Također, građani jadranske regije češće kupuju na velikim, provjerenim web stranicama. Na kraju, udio onih koji kupuju bez razmišljanja o sigurnosti podjednako je nizak u obje regije.

Damjan (33) iz Osijeka za sebe kaže da često kupuje online, u prosjeku jednom u tri mjeseca. Uglavnom kupuje iz provjerenih, velikih webshopova poput Nikea i Amazona, a naručuje odjeću, knjige, DVD-e, ali i digitalno kupuje računalne igre.

– Nikad nisam imao sigurnosnih problema, a često sam vraćao odjeću jer sam pogriješio veličinu i nije bilo baš nikakvih poteškoća. Zašto Slavonci kupuju manje od onih s Jadrana? Vjerujem da je to zato što imamo manje novca, naša regija nema toliko visoku razinu informatičke pismenosti, a sigurno nismo ni prepuni povjerenja kada je riječ o ostavljanju osobnih podataka na internetu – smatra Damjan.

Splićanin Roko (27) online kupuje jednom mjesečno, a o sigurnosti nije nikad previše razmišljao. Kupuje ciljano, samo određenu tekućinu za e-cigarete u količini koja mu je dostatna za jedan mjesec.

– Moja banka ima posebnu uslugu za sigurnu kupnju na internetu pa se sve potvrđuje pinom i još jednokratnom zaporkom koju dobijem SMS-om. Osjećam se prilično sigurno, no kod prve narudžbe sam proučavao recenzije kako me ne bi prevarili – ispričao je Roko.

Izvor: Dalmacija News

Tagovi: anketa, kupovina, online,