Politika

Aviokompanijama uvjetovati pomoć jedino ako vrate novac putnicima s otkazanim letovima

"Manje od polovice putnika je upoznato sa svojim pravila i dio ih je prihvatio vaučere ne znajući da imaju pravo povrata novca“

Autor: Ivona Amidžić - 13.07.2021

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je tijekom saslušanja predstavnika Europskog revizorskog suda u Europskom parlamentu tražila da se pomoć aviokompanijama uvjetuje poštivanjem prava putnika, odnosno vraćanjem novca putnicima kojima su otkazani letovi.

Europski revizorski sud je objavio izvješće kojim je ustanovio da je došlo do kršenja prava putnika u zračnom prometu. Od početka pandemije do ožujka ove godine otkazano je oko 70 posto letova, a time i putovanja desetaka milijuna putnika.

„Koji je smisao europskih pravila ako se prvom prilikom krše!? Direktiva o pravima putnika u zračnom prometu propisuje da u slučaju otkazivanja leta putnik ima pravo na povrat novca u roku 14 dana. To pravo ne samo da se nije poštivalo, već mi se javljaju građani koji ni nakon godinu dana nisu dobili povrat novca. To posebno ljuti kad se sjetimo koliko novca su države članice dale aviokompanijama kako bi prebrodile krizu“, rekla je Biljana Borzan.

Izvješće revizorskog suda pokazuje kako su države članice dale oko 31,8 milijardi eura državne pomoći aviokompanijama, ali ni jedna nije uvjetovala pomoć poštivanjem prava putnika.

„Države su propustile zaštiti građane i potrebna je dodatna koordinacija na razini EU. Pokazalo se i kako kompanije debelo koriste što putnici nisu upoznati sa svojim pravima. Manje od polovice putnika je upoznato sa svojim pravila i dio ih je prihvatio vaučere ne znajući da imaju pravo povrata novca“, rekla je Borzan.

Borzan je podržala ideju da se osnuje i poseban fond za prava putnika koji bi se koristio u ovakvim situacijama kako bi se osigurala prava krajnjih korisnika.

Tagovi: aviokompanije, biljana borzan, Borzan, koronakriza, pomoć, povrat novca, putnici,