Kultura

Balet “Coppélia” u petak u splitskom HNK

Leimanis: "Ova je predstava za ljude koji vole klasični balet i dobru tehniku, ali je isto tako i za sve generacije. Svi su dobro došli na predstavu"

Autor: Ivona Amidžić - 12.03.2019

Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u petak, 15. ožujka premijerno će izvesti komični balet Léa Delibesa “Coppélia” u koreografiji latvijskoga koreografa Aivarsa Leimanisa i pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Riječ je o velikom produkcijskom “zalogaju”, a splitsko je kazalište ovoga puta sve samo pripremilo za izvedbu, rekao je v.d. intendanta Goran Golovko. Pripreme su pri samom kraju, a Golovko se nada da će publika zaista uživati u pravoj baletnoj poslastici koja na splitskoj pozornici nije viđena 30 godina.

“To je bila vrlo uspješna predstava 1989. godine koja se na našoj pozornici zadržala punih šest sezona. Vjerujemo da postoje svi razlozi da tako bude i ovoga puta”, poručio je Golovko, dok je ravnatelj Baleta Igor Kirov istaknuo kako je sretan i ponosan što imaju predstavu koja je izazov plesačima i lijepa za publiku.

Koreograf Aivaris Leimanis postavio je ovaj balet prije puno godina u Rigi (Latvija), a s tom su predstavom gostovali u Engleskoj, Poljskoj, Francuskoj i Švicarskoj. Predstava je razigrana i s puno šale, rekao je Leimanis, istaknuvši da splitski ansambl ima snažne soliste

Leimanis: “Ova je predstava za ljude koji vole klasični balet i dobru tehniku, ali je isto tako i za sve generacije. Svi su dobro došli na predstavu”

Coppelia će dirigentu Hariju Zlodri biti 21. baletna premijera u 29 godina rada u HNK Split. “Jako sam sretan, s maestrom Leimanisom je zaista krasno raditi jer se gotovo ni u što ne miješa”, rekao je Zlodre.

U produkciji se koristi 80 kostima koji su, kako je rekao kostimograf Aleksandar Noshpal, detaljizirani, estetski pročišćeni, ali opet bogati. Napravljeni su tako da budu atraktivni i odraslima i djeci.

Scenograf je Slaven Raos, oblikovatelj svjetla Branimir Bokan, a u glavnim će ulogama nastupiti solisti splitskoga baleta Eva Karpilovska (Swanilda), Ivan Boiko (Franz) i Dimitrij Rodikov (doktor Coppelius).

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: balet, coppelia, HNK, kazalište, komični balet, premijera, split,