Politika

Bernardić: Marihuanu potpuno legalizirati!

Stav je SDP, navodi Bernardić, da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata

Autor: Ivona Amidžić - 15.03.2019

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je u četvrtak da se u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se zauzeo za potpunu legalizaciju marihuane – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Smatram da bi legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili dodatni rast i prihode koji bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta, rezultat legalizacije marihuane bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a”, izjavio je Bernardić u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Podsjetio je da Sabor još čeka konačan tekst izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, koji je prvo čitanje prošao koncem prošle godine, a temeljem kojeg industrijska konoplja više ne bi bila na popisu biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

Stav je SDP, navodi Bernardić, da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata

Sad je sredina ožujka, a zakona nema pa mnogi odustaju od proizvodnje, a proizvođači koji se i dalje time bave žale se da su u nepovoljnijem položaju od kolega iz EU jer ne mogu koristiti cijelu biljku u proizvodnji, objasnio Bernardić je te naveo da su površine pod konopljom pale s 2.500 hektara, koliko ih je bilo 2014. na svega tisuću hektara u 2016.

Stav je SDP, navodi, da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata – plasman nije upitan jer je potražnja veća od ponude, dugoročno nema straha od zasićenja tržišta, a biljka se može koristiti za preradu više desetaka tisuća proizvoda.

Hrvatska je danas u idealnoj poziciji za proizvodnju, ima odličnu klimu, puno obradivih površina, na dobrom je geostrateškom položaju, članica je EU. Zbog svega toga otvara nam se prostor da postanemo lider EU u najbrže rastućem biznisu, proizvodnji kanabisa, ustvrdio je Bernardić, držeći kako ne bi smjeli dopustiti da od te proizvodnje zarađuju drugi.

“Turistička smo zemlja, s obzirom na pozitivna iskustva drugih zemalja, trebalo bi u kontekstu razvoja biznisa vezanog uz proizvodnju industrijske konoplje staviti na dnevni red i potpuno legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe”, poručio je predsjednik SDP-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Davor Bernardić, konoplja, legalizacija, marihuana, SDP, uzgoj,

Vezane vijesti