Politika

Bernardić: SDP-ov plan je povećati prosječne mirovine za 300 kuna

Hrvatska za mirovinsko osiguranje izdvaja samo 10,5 posto svojeg BDP-a

Autor: Ivona Amidžić - 05.02.2019

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak u Trogiru uoči tribine koju su organizirali SDP i Stranka umirovljenika, da se njegova stranka zauzima za povećanje prosječne mirovine u Hrvatskoj za 300 kuna.

“Naš plan je vratiti dostojanstvo umirovljenika i želimo da se prosječna mirovina poveća za 300 kuna. To je moguće i realno ostvarivo,” rekao je Bernardić na konferenciji za novinare uoči tribine “Dostojanstveno u mirovinu”.

Dodao je da je za SDP mirovina ‘pravo proizišlo iz minulog rada a ne milostinja’. Tako to, ustvrdio je “pokušavaju prikazati vladajući, koji umirovljenike tretiraju kao trošak i izračunavaju koliko će živjeti i koliko će na njima uštedjeti.”

Davorko Vidović kazao je da od oko 1,2 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, polovica njih živi ispod granice siromaštva. Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić napomenuo je kako Hrvatska za mirovinsko osiguranje izdvaja 10,5 posto svojeg BDP-a. Za usporedbu, europski prosjek izdvajanja za tu namjenu je 11,6 posto BDP-a.

“To znači kako u Hrvatskoj ima prostora”, ustvrdio je Lazar Grujić. Pozvao je umirovljenike u Hrvatskoj da na predstojećim izborima za Europski parlament u svibnju glasuju za SDP-ove kandidate.

Najavio je kako je to prvi korak programske suradnje Stranke umirovljenika sa SDP-om. Naglasio je da će se ta suradnja razvijati na budućim predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

“Što se tiče Vlade i opraštanja dugova bogatima – to je kukavičje jaje”

Na novinarski upit kako komentira današnju izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da bi “do Strasbourga tjerao one koji ne plate svoje račune,” Bernardić  je kazao kako je Bandić “izvršitelj Vladine politike koja oprašta dugove bogatima i otima siromašnima.”

“Što se tiče Zakona o oprostu dugova koji je pušten u proceduru, to je jedna dimenzija. Što se tiče Vlade i opraštanja dugova bogatima – to je kukavičje jaje,” dodao je.

Komentirajući odnos SDP-a i Amsterdamske koalicije, Bernardić je rekao da zastupaju različite stavove, ali bi zajedno mogli promijeniti vlast u Hrvatskoj.

“Mi smo ljevica, oni su centar. Mi smo socijaldemokrati, oni su liberali. Zastupamo različite stavove. Ono što je najvažnije, SDP u suradnji sa strankama koje su okupljene oko Amsterdamske koalicije može biti zajedno. To je snaga koja može dovesti do promjene vlasti u Hrvatskoj,” ocijenio je.

Bernardić je ponovio kako će na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine SDP izaći samostalno, te da će Glavni odbor stranke odlučiti kakav će biti poredak SDP-ovih kandidata na listi za te izbore.

(Hina)

foto: Hina (Mario STRMOTIĆ/ ms)

Tagovi: Davor Bernardić, Lazar Grujić, SDP, Stranka umirovljenika, Trogir,