Kultura

“Blizanke” treći ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog kazališta

Fleger: "Adaptacija je ovo vrlo popularne dječje knjige. U adaptaciji smo pokušali ući u dječju glavu i napraviti predstavu koja bi im bila interesantna"

Autor: Ivona Amidžić - 12.03.2019

Treći ovosezonski premijerni naslov u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, “Blizanke” Nikoline Rafaj prema Erichu Kastneru i u režiji Lee Anastazije Fleger, svoju će pretpremijeru doživjeti u četvrtak 14. ožujka, a premijeru dan kasnije – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Redateljica Fleger istaknula je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Dubrovniku kako je riječ o adaptaciji vrlo popularne dječje knjige koja je doživjela i svoju filmsku verziju. “Trudili smo se da predstava bude brza i dinamična, s puno likova, scenskih i kostimskih promjena. U adaptaciji smo pokušali ući u dječju glavu i napraviti predstavu koja bi im bila interesantna”, rekla je Fleger.

Glumica Irena Tereza Prpić izjavila je kako se izuzetno veseli prvoj publici i reakcijama. “Uvijek mi je bila želja raditi predstavu za djecu jer su djeca najiskrenija publika i po njihovoj reakciji će se vidjeti jesmo li uspjeli prenijeti sve što smo htjeli. U glumačkom radu nema razlike kad se radi predstava za djecu. Predani smo radu i ulozi kao i svaki put, ali u ovom slučaju smo dobili malo više slobode dodatno zaigrati neke detalje”, istaknula je Prpić.

Jurčić: “Mislim da smo napravili zabavnu predstavu, ali i poučnu za čitavu obitelj. A to mi je u dječjim predstavama presudno”

Glumica Vini Jurčić naglasila je kako joj je u radu na predstavi bilo zanimljivo otkriti novi dio sebe. “Bilo je jako interesantno iz jedne karakterno drukčije djevojčice uči u ulogu druge djevojčice. Mislim da smo napravili zabavnu predstavu, ali i poučnu za čitavu obitelj. A to mi je u dječjim predstavama presudno”, rekla je Jurčić.

Glumačku podjelu čine Irena Tereza Prpić, Vini Jurčić, Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Glorija Šoletić, Marija Šegvić, Boris Matić i Izmira Brautović, a statistice su polaznice Plesnog studija Lazareti Nora Žanetić, Petra Orepić, Ema Pralas, Lorena Burum, Mara Roza, Franka Rajčević, Nina Nikolić i Mara Knego.

U autorskom timu predstave su i Nikolina Rafaj (adaptacija teksta i dramaturgija), Irena Kraljić (scenografkinja), Tea Bašić Erceg (kostimografkinja), Milorad Stranić (skladatelj), Matea Bilosnić (oblikovanje scenskog pokreta), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica), Milan Tomašić (oblikovanje zvuka) i Ivana Ljepotica (inspicijentica – šaptačica).

Pretpremijera predstave zakazana je za četvrtak 14. ožujka, premijera je dan kasnije, a reprizne izvedbe slijede 16. i 17. ožujka.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: blizanke, dubrovnik, kazalište marina držića, kmd, naslov, premijera,