Politika

Borrell: Bjelorusija može dobiti tri milijarde eura ako makne Lukašenka s vlasti

Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja zrakoplova, stavljena je na dnevni red

Autor: Ivona Amidžić - 31.05.2021

Europska unija spremna je dati Bjelorusiji tri milijarde eura ako se s vlasti makne predsjednik Aleksandra Lukašenko te “provede demokratska tranzicija”, rekao je u petak Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku.

Europska komisija je ranije tijekom dana izvijestila kako je predstavila Vijeću plan o gospodarskoj potpori “budućoj demokratskoj Bjelorusiji”.

“Time želimo iskazati predanost ljudima u Bjelorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Bjelorusija otpočne tranziciju prema demokraciji, ne prije toga”, izjavio je Borrell u Lisabonu gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a.

“Lukašenko nije sretan s tom idejom”, dodao je.

Paket od tri milijarde eura uključuje bespovratni novac i kredite kako bi “Bjelorusija stabilizirala svoje gospodarstvo i reformirala institucije”, izvijestila je Europska komisija. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU-a.

U petak se pak Lukašenko sastaje u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dan nakon što je UN-ova zrakoplovna agencija (ICAO) najavila istragu prisilnog spuštanja Ryanairovog zrakoplova.

“Ne znam je li održan ili nije njihov sastanak, nemam saznanja o njemu”, rekao je Borrell. “Putin i Lukašenko me ne obavještavaju o svojim agendama, pa ne znam. Putin je snažani podupiratelj Lukašenka to je jasno, ali o njihovom sastanku ne znam ništa”, dodao je.

Europska unija istovremeno namjerava pojačati sankcije Bjelorusiji nakon što su vlasti te zemlje u nedjelju prisilile Ryanairov zrakoplov na slijetanje pa uhitile u njemu oporbenog aktivista i njegovu partnericu, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegama iz EU-a u Lisabonu.

“Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sankcijama. U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima”, rekao je Grlić Radman za Hinu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass poručio je kako bi sankcije mogle obuhvatiti ključne kompanije u sektoru gnojiva te da bi EU mogao onemogućiti vladi Bjelorusije izdavanje obveznica u Europskoj uniji. Ministri 27 država EU-a razmatraju širenje liste osoba koje se nalaze pod sankcijama. Nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora pod sankcijama EU-a je 88 osoba bliskih režimu te sedam kompanija.

Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a okupljenih u Lisabonu no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja zrakoplova, stavljena je na dnevni red.

Bjeloruske vlasti su rekle da su u nedjelju naredile zrakoplovu koji je letio iz Grčke u Litvu, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom. Kad je zrakoplov sletio uhićeni su njegovi putnici Roman Prostaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

Čelnici EU-a optužili su Bjelorusiju za državno sponzoriranu otmicu.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, priopćila je u petak da “podupire želju bjeloruskog naroda o mirnoj demokratskoj tranzciji” nakon predsjedničkih izbora održanih u kolovozu 2020. za koje tvrdi da “nisu bili niti slobodni niti pošteni”.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bjelorusija, demokracija, EU, lukašenko, novac, sankcije,