Lifestyle

Božinović: Odvijanje nastave u školama je izazov za sebe

Ministarstvo znanosti i obrazovanja će sa svojom stručnom radnom skupinom preuzeti glavnu ulogu u komuniciranju i predlaganju mjera oko odvijanja nastave

Autor: Ivona Amidžić - 18.08.2020

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se razmišlja o mjerama protiv koronavirusa na jesen ali zasad nema nikakvih zaključaka, pa ni o obvezi nošenja maski na otvorenom.

“Razmišlja se o mjerama na jesen, no konkretno nema tu nikakvih zaključaka, sve će ovisiti o daljnjoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je novinarima Božinović, koji je kao dio izaslanstva HDZ-a prisustvovao polaganju vijenaca na groblju Mirogoju.

Istaknuo je kako je odvijanje nastave u školama izazov za sebe pa će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa svojom stručnom radnom skupinom preuzeti glavnu ulogu u komuniciranju i predlaganju mjera oko odvijanja nastave. Najavio je da će stručna skupina sutra održati sastanak.

“Nezahvalno je prognozirati što će biti danas ili sutra s brojem zaraženih, ali trendovi su važni, mi ćemo trendove sigurno voditi prema smanjenju broja novooboljelih”, kazao je.

“Mi smo uvijek donosili odluke koje su bile optimalno rješenje u tom trenutku. Zbog toga smo i postigli rezultate u prvoj fazi koji su omogućili da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja je sigurna za turizam. U konačnici svi rezultati koje imamo o dolasku u Hrvatsku najbolje govore”, rekao je Božinović.

Situacija za turiste iz Austrije je povoljna

Kad je riječ o preporuci austrijske vlade svojim državljanima da se vrate, odnosno ne idu na odmor u Hrvatsku, Božinović je rekao kako su u stalnoj komunikaciji s austrijskim vlastima.

“Intenzivno se komunicira da situacija s brojem oboljelih nije ista u svim dijelovima Hrvatske. Ona je različita, pogotovo u županijama u koje dolazi najveći broj turista iz Austrije situacija je vrlo povoljna. To austrijske vlasti znaju, a hoće li tu činjenicu uvažiti zbog svojih ljudi, to je na njima. To je suverena odluka”, kazao je.

Od samog početka turističke sezone suočeni smo s oprečnim interesima zemalja iz kojih turisti dolaze i onih u koje dolaze. Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građene da troše novce izvan granica svoje zemlje, ocijenio je.

“Naravno, naš interes je drugačiji i mislim da smo ovo ljeto postigli balans u kojem je Hrvatska primila puno turista i u kojoj još uvijek boravi puno veći broj turista nego što je itko, uključujući i nas, očekivao”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Božinović je ponovo ustvrdio da Stožer sve radi u skladu s Ustavnom i zakonima. “Naravno, ne želim prejudicirati odluku Ustavnog suda ali siguran sam da mi u Hrvatskoj nećemo, kao što i nismo ni u jednom trenutku, dopustiti da izgubimo kontrolu nad epidemijom”, poručio je.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: jesen, koronavirus, maske, mjere, škole, učenici,