Politika

Božo Petrov: Sposobni umjesto podobnih na čelu OB Dubrovnik, uspješniji hitni prijem i POS za zdravstvene djelatnike spas je za županijsko zdravstvo

Petrov, kandidat za župana, o zdravstvu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Autor: Darija Kovačić - 09.04.2021

Predsjednik Mosta Božo Petrov, Mostov kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana, na konferenciji za novinare o stanju zdravstvene skrbi na području županije istaknuo je kako je upravo županija, koja upravlja OB Dubrovnik i domovima zdravlja, dužna osigurati uspješnije liječenje i kvalitetniju skrb. Kao jedan od gorućih problema OB Dubrovnik istaknuo je loše upravljanje koje generira druge poteškoće u radu bolnice.

„Najbolji je primjer loše organiziranosti OB Dubrovnik Hitni prijem koji ima iznimno nisku učinkovitosti. Voditelj Hitnog prijema bolnice nije subspecijalist Hitne medicine, što pokazuje kako se tu kadroviralo“, ističe Petrov.

Petrov dodaje i da je osoblje bolnice nezadovoljno uvjetima rada, a specijalizanti raskidaju ugovore zbog promjena u planu i uvjetima specijalizacije, dok specijalisti nezadovoljni nejednakim tretmanom i nedostatkom određenih lijekova napuštaju bolnicu.

„Zbog navedenog, u bolnicu na zamjenu ili ispomoć dolaze specijalisti iz cijele Hrvatske pa se plaćaju ogromni novčani iznosi za gostujuće liječnike, kao i za liječnike umirovljenike“, naglašava Petrov.

Dodaje i da zbog geografskog položaja Dubrovačko-neretvanske županije, bolnica ima velikih problema s akutnim zbrinjavanjem teško ozlijeđenih građana unutar sat vremena.

Kao dubrovačko-neretvanski župan, tvrdi Petrov, posebno će se posvetiti zdravstvenoj skrbi i raditi na postavljanju sposobne uprave OB Dubrovnik umjesto politički podobnih pojedinaca. Od rješenja koja nudi ističe osnivanje hitne helikopterske medicinske pomoći, programe poticajne stanogradnje za zdravstvene djelatnike i ukidanje diskriminatornog postupanja veledrogerija koje, zbog nedovoljnog angažmana trenutnog vodstva županije, uvjetom avansnog plaćanja drže OB Dubrovnik svojim taocem.

Kandidat za zamjenika župana Josip Mikuš osvrnuo se na dug OB Dubrovnik prema veledrogerijama.

„Pomoćnik ravnatelja OB Dubrovnik za financijsko poslovanje Pavo Perić javno je rekao da dubrovačka bolnica duguje samo veledrogeriji Medika 20 milijuna kuna, a ukupno 49 milijuna kuna. Ovo će svakako utjecati na daljnju nabavu lijekova i dodatno ugroziti zdravstvenu skrb u županiji, rekao je Mikuš.

Bolesnici s tumorima trenutno ne mogu dobiti svoj lijek, dodaje Mikuš, i zaključuje da vodstvo županije svu odgovornost svaljuje na državu, a sebe nastoji oprati od svake odgovornosti.

Foto: Most

Tagovi: Božo Petrov, Dubrovačko - neretvanska županija, izbori, kandidat, MOST, specijalizanti, ugovori, župan,