Politika

Britanski princ Eduard u Splitu

U pratnji britanskog princa bio i veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva

Autor: Lucija Tokić - 18.05.2019

Britanski princ Edward, sin kraljice Elizabete II. dva dana je proveo u Splitu, a domaćin prilikom obilaska povijesne jezgre grada bio mu je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

„Princ Edward u naš grad i našu zemlju došao je i na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova, što samo po sebi govori koliko je Split postao relevantan u međunarodnim okvirima“, rekao je gradonačelnik Krstulović Opara podsjetivši kako je nedavno u svom državničkom posjetu Splitu bio i predsjednika Savezne Republike Njemačke.

Ovaj poznavatelj splitske i hrvatske baštine obišao je Rivu, Dioklecijanove podrume, Peristil, Vestibul i splitsku katedralu, a u Muzeju grada Splita dr. Ana Šverko pokazala mu je originalni primjerak knjige Roberta Adama, škotskog arhitekta koji je u 18. stoljeću proučavao palaču. Splitski primjerak čuva se tako u Muzeju grada, a domaćini su upoznali uvaženog gosta kako i njegova obitelj posjeduje original koji se nalazi u Royal Collection.

Šverko je princu Edwardu predstavila još jedno iznimno izdanje, knjigu radova o Robertu Adamu i Dioklecijanovoj palači koju je zajedno s Joškom Belamarićem uredila 2017. godine.

U pratnji britanskog princa bio i veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva u Hrvatskoj Nj. E. Andrew Dalgleish.

Prije odlaska posjetio je Prvu jezičnu gimnaziju, obišao Galeriju Meštrović i sastao se s akademikom Miroslavom Radmanom.

U splitskoj zračnoj luci ispratili su ga župan Blaženko Boban i dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš. Župan Boban iskoristio je ovu prigodu i za kratki susret s veleposlanikom Velike Britanije u Hrvatskoj, Nj. E. Andrewom Stuartom Dalgleishom.

(Lokalna Hrvatska)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, Blaženko Boban, britanski ministar, britanski princ, elizabeta II., obilazak, princ edward, split,