Lifestyle

Broj novozaraženih koronavirusom porastao za 25 posto, mjere ostaju i nakon 15. ožujka

Božinović: Nema nekog posebnog žarišta, ono se pojavilo prije nekih dva tjedna u Dubrovniku i županijski stožer je reagirao

Autor: Ivona Amidžić - 10.03.2021

Broj novozaraženih koronavirusom porastao je u odnosu na prošli tjedan za 25 posto, pa će važeće mjere protiv covida-19 biti produžene i nakon 15. ožujka, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer će do kraja tjedna donijeti odluku kojom će se manje-više produžiti režim mjera uveden 1. ožujka. Nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru, najavio je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Brojevi rastu ali nema posebnog žarišta

“Mi anticipiramo činjenicu da brojevi rastu, ali nema nekog posebnog žarišta. Ono se pojavilo prije nekih dva tjedna u Dubrovniku i županijski stožer je reagirao. Mi smo odobrili odluku da se mjere koje su od 1. ožujka na snazi u cijeloj Hrvatskoj ne primjenjuju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, to bi bio neki model”, rekao je Božinović.

Epidemiološka situacija se u međuvremenu donekle pogoršava, tako da se ozbiljnije popuštanje mjera ne razmatra. Ako bude nekih korekcija one se mogu napraviti u ovih nekoliko dana, poručio je Božinović.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 962 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su četiri osobe. Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 3981, među kojima je 807 na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru 82 pacijenta.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je kako je 25-postotni porast broja zaraženih rezultat porasta druženja i okupljanja građana.

“Nemamo posebnih žarišta s kojima bi mogli povezati porast brojki. Ljudi se više druže, imamo puno obiteljskih i drugih okupljanja pa apeliramo na građane da se suzdrže od okupljanja i primijene maksimalan oprez”, rekao je Capak.

U Europskom centru za kontrolu bolesti dosad je sekvencionirano 429 uzoraka iz Hrvatske, utvrđeno je da su među njima bila 123 uzorka britanske varijante koronavirusa i 115 uzoraka češke varijante. Idućeg tjedna očekuje se još rezultata, a Hrvatska je na sekvencioniranje dosad poslala oko 1200 uzoraka.

Do ljeta bi mogli imati 50 posto imunih na covid-19

Serološko ispitivanje HZJZ-a, kojim je obuhvaćeno 436 uzoraka osoba zaraženih covidom-19 u drugom valu, pokazalo je kako je 25 posto njih imalo antitijela, što znači da su bili u kontaktu s virusom, kazao je Capak.

Procijenio je kako bi, uz nastavak cijepljenja predviđenom dinamikom, u Hrvatskoj do ljeta mogli imati 50 posto osoba imunih na covid-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na građane da se pridržavaju mjera ponovivši kako su idući tjedni ključni jer epidemija i dalje prijeti.

Najavio je da bi do kraja ožujka u Hrvatsku trebalo stići 743.376 doza cjepiva, pa se očekuje da će prvom dozom biti procijepljeno 20 posto stanovnika.

Povjerenstvo i dalje pregledava pristiglu dokumentaciju o cijepljenju, kako bi se vidjelo je li bilo prekorednog cijepljenja. U 11 zdravstvenih ustanova utvrđeno je odstupanja od plana cijepljenja te se pokreće unutarnji nadzor, a još će se odlučiti hoće li biti poslana inspekcija.

“U jednom slučaju nađeno je odstupanje od plana i programa, on je upućen Hrvatskoj liječničkoj komori. I pojedini slučajevi bit će obuhvaćeni”, kazao je Beroš.

Na Bandićevom sprovodu policija je radila svoj posao

Na pitanje je li policija učinila sve što je trebala na sprovodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Božinović je odgovorio kako je “policija radila svoj posao, kao što ga radi svaki dan”.

To je treći sprovod na kojem su nadležne službe reagirale, a prethodna dva su se ticala nenošenja maski. Navedeno je sve što je uočeno kao nedostatak i na drugima je da to procjene.

“Nitko nije davao niti poticao bilo kakvo restriktivno ponašanje kad je u pitanju sprovod sugrađana. Kad se radi o očitom odstupanju, kad se ne nose maske ili slično, službe procjenjuju u konkretnim slučajevima”, odgovorio je Božinović.

Ustvrdio je kako nije bilo policijskog rastjerivanja mladih ispred zagrebačkog HNK-a, već se policiju želi prikazati “represivnijom nego što jest”.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: Božinović, capak, covid, epidemiološke mjere, koronavirus, mjere, okupljanja, policija, produžuju, žarišta,