Politika

Broj saborskih zastupnica mijenja se od saziva do saziva – Ove godine će ih u Saboru sjediti 35

Moguće je da im se broj promijeni i u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora, nakon što se formira hrvatska Vlada

Autor: Ivona Amidžić - 07.07.2020

U novi saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 ‘mjesto’, izabrano je 35 zastupnica iz različitih političkih stranaka, osjetno više u odnosu na prethodni saborski saziv.

Naime, na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. u Sabor je bilo izabrano samo 19 zastupnica, a do kraja tog saziva, u svibnju ove godine, broj zastupnica se popeo na 29.

Moguće je da im se broj promijeni i u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora, nakon što se formira hrvatska Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica preuzme neku dužnost u izvršnoj vlasti.

Najviše zastupnica, četrnaest, izabrano je sa listi Restart koalicije, koja je inače doživjela teški izborni poraz, potom s HDZ-ovih pobjedničkih lista – devet, Domovinskog pokreta Miroslava Škore – četiri, koalicije Možemo! – tri, Listi nacionalnih manjina – dvije i jedna zastupnica s Mostove izborne liste.

Broj saborskih zastupnica, iz različit političkih stranaka, mijenja se od saziva do saziva, no nikada nije premašio broj njihovih muških zastupničkih kolega, ni četvrtinu saziva.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Hrvatski sabor, izabrano, izbori, Sabor, zastupnice, zastupnici,