Politika

Čelnici EU-a u petak i subotu na socijalnom samitu u Portu

Jedna od tema na samitu bit će i pitanje privremenog ukidanja prava intelektulanog vlasništva na cjepiva protiv covida-19...

Autor: Ivona Amidžić - 07.05.2021

Čelnici država članica EU-a okupit će se u petak i subotu u portugalskom gradu Portu na neformalnom samitu o socijalnim pitanjima.

To je prvi fizički sastanak na vrhu nakon onoga održanog u prosincu prošle godine. Ipak, na sastanku neće biti svi čelnici – njemačka kancelarka Angela Merkel, nizozemski i malteški premijeri Mark Rutte i Robert Abela na sastanku će sudjelovati video-vezom.

U subotu nakon neformalnog sastanka Europskog vijeća, održat će se video-samit EU-Indija.

U petak popodne, u sklopu socijalnog samita, portugalsko predsjedništvo u suradnji sa socijalnim partnerima organizira konferenciju na visokoj razini.

Nakon toga, čelnici država članica okupit će se na radnoj večeri na kojoj će razgovarati o epidemiološkoj situaciji te o međunarodnim pitanjima.

Jedna od tema na samitu bit će i pitanje privremenog ukidanja prava intelektulanog vlasništva na cjepiva protiv covida-19, koje se našlo u središtu pozornosti nakon što je američki predsjednik Joe Biden podržao tu ideju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je dala potporu tom prijedlogu.

“Europska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na učinkovit i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome kako bi američki prijedlog o ukidanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19 mogao pridonijeti tom cilju”, rekla je je von der Leyen u govoru u Firenci.

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije, bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv covida-19.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na cjepiva protiv covida-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

U subotu ujutro na dnevnom redu je rasprava o uključivom oporavku, s naglaskom na obrazovanju i osposobljavanju, stvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju kvalitete radnih mjesta, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Čelnici će usvojiti deklaraciju u kojoj će iznijeti viziju ambiciozne, zelene, digitalne i pravedne Europe.

U deklaraciji će podržati akcijski plan koji je u ožujku predložila Komisija. Akcijskim planom utvrđuju se tri glavna cilja koja EU treba ostvariti do 2030.

Prvi cilj je osigurati zaposlenost najmanje 78 posto stanovništva u dobi između 20 i 64 godine, drugi je da 60 posto odraslih osoba treba pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine, a treći je smanjiti broj osoba kojima prijeti opasnost od siromaštva ili socijalne isključenosti za najmanje 15 milijuna ljudi.

Čelnici će razgovarati i o provedbi Europskog stupa socijalnih prava na nacionalnoj razini.

Europski stup socijalnih prava, koji su institucije EU-a usvojile 2017. na samitu u Goeteborgu, sadržava 20 načela i prava koja su ključna za pravedna i funkcionalna tržišta rada i sustave socijalne skrbi u 21. stoljeću. Sastoji se od tri poglavlja: jednakih mogućnosti i pristupa tržištu rada, pravednih radnih uvjeta te socijalne zaštite i uključenosti.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, članice, EU, europska unija, koronavirus, samit, socijalni samit,