Lifestyle

Čišćenje smeća od mula Krke do Banja trajat će 15 dana

Ronit će ekipa iz šibenskog kluba Mediterraneo i kolege iz sedam gradova - Trebaju im volonteri, a spremljene su i neke nagrade!

Autor: Ivona Amidžić - 08.05.2019

Čak 15 dana šibenski ronioci s kolegama iz drugih gradova čistit će podmorje na potezu od mula Krke do plaže Banj. Akciju ‘Adria Aid-Za čisti Jadran’ organizira Hrvatski klub putnika u sklopu Croatian travel festivala, a uz čišćenje morskog dna, organiziran je i edukativni dio, piše Šibenik In.

“Projekt započinje 13. svibnja velikom akcijom čišćenja podmorja šibenske obale. Ove godine u fokusu akcije bit će dio obale od mula Krke do plaže Banj. Kroz period od 15 dana čišćenje će predvoditi šibenski ronilački klub Mediterraneo, uz vikend gostovanja ronilačkih klubova P.I.K. Mornar, R.K. Špinut i U.P.A. Rostum iz Splita, R.K. Marsonija  iz Slavonskog Broda, R.K. Dubrovnik, C.P.A. Pula, K.P.A. Karlovac, K.P.A. Vodomar iz Duge Rese te R.K. Geronimo i R.K. Submania iz Zagreba”, poručuju organizatori iz šibenske agencije Hrvatski klub putnika.

Edukativni dio akcije bit će održan u  klubu Azimut 20. i 21. svibnja

U ponedjeljak, 20. svibnja u 18.45 sati bit će predstavljena čitava akcija čišćenja podmorja šibenske obale, a u 19 sati počinje okrugli stol na temu „Kako zaštiti more? Mikroplastika – ekološki problem 21. stoljeća“.

Gosti predavači su dr. sc. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dr. sc. Melita Mokos sa Sveučilišta u Zadru, Donat Petricioli, dipl. ing. biologije i ekologije Petra Andrić iz Greenpeacea i Katarina Gregov iz akcije Za Zlarin bez plastike.

U 20.30 sati Irena Ateljević s Instituta za turizam održat će predavanje ‘Transformativni turizam 21. stoljeća’

U utorak, 21. svibnja u 18 sati Emil Lemac i Dalibor Martinović, pioniri podvodne arheologije i ronjenja održat će predavanje “Ronjenje jučer, danas, sutra” tijekom kojeg će govoriti o prošlosti ronjenja i njegovoj budućnosti u svijetu sve veće turističke potražnje za tom aktivnošću.

U 19 sati počinje Luka Tomac koji drži predavanje ‘Priče sa prve linije klimatskih promjena – 1*C Rising’, u 20 sati Dražen Grgić govori o akciji “Čisto more, čisto srce. – 2000 milja Mediteranom”, a u 21 sat počinje film „A Plastic Ocean“, dokumentarac koji progovara o problemu nagomilavanja plastičnog otpada u oceanima.

Dan za najmlađe – radionica

Dan za najmlađe rezerviran je u subotu, 25. svibnja u 10 sati, kada će djeca na travnjaku ispred kluba Azimut pod vodstvom Domagoja Jakopovića Ribafisha sudjelovati u ekološkoj radionici i na zabavan način naučiti ponešto o zaštiti prirode i uživanju u prirodi kroz sport i rekreaciju.

“Pozivamo volontere da svoje sudjelovanje prijave na mail, a prvih deset prijavljenih za sudjelovanje u ekološkoj akciji od Hrvatskog klub putnika dobiva poklon bon za Zipline Šibenik u kanjonu Čikole i ulaznicu za predavanje Levison Wooda i Gorana Milića na tvrđavi sv. Mihovila”, poručuju organizatori.

Volonteri su potrebni 18. i 25. svibnja.

(Šibenik.In)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: čišćenje, mediterraneo klub, morsko dno, otpad, predavanja, radionice, ronioci, Šibenik,