Politika

Članovi delegacije EP na klimatskom samitu COP26 nemaju velika očekivanja od članica

Europska unija želi postići klimatsku neutralnost do 2050., a Pascal Confin, predsjednik Odbora za okoliš, istaknuo je da će delegacija EP-a iskoristiti COP26 kako bi predstavila svoja rješenja drugim državama

Autor: Ivona Amidžić - 08.11.2021

Članovi delegacije Europskog parlamenta na klimatskom samitu COP26 istaknuli su u ponedjeljak da ne očekuju da će se na konferenciji države obvezati na ambiciozne klimatske ciljeve.

„Očekivanja su mala za ono što smo predvidjeli ovoj konferenciji“, kazala je na online briefingu za novinare portugalska pučanka Lidia Pereira, članica Odbora za okoliš i suizvjestiteljica rezolucije EP-a o samitu UN-a COP26 u Glasgowu.

Istaknula je kako je „zabrinjavajuće“ da čelnici Kine i Rusije ne sudjeluju na „vrlo važnoj konferenciji“.

Međutim, „ima još prostora“ za postizanje zaključaka konferencije, kazala je.

Potpredsjednik Odbora za okoliš, zastupnik nizozemskih zelenih Bas Eickhout, također od samita ne očekuje „jaku deklaraciju“.

Istaknuo je da, primjerice, ukidanje subvencija industriji fosilnih goriva, što EP želi ukinuti do 2025., podržava samo manji dio država.

Glavni cilj COP26 je osigurati nacionalna obećanja o smanjenju emisija stakleničkih plinova uglavnom iz ugljena, nafte i plina, koja su dovoljna da zadrže porast prosječne globalne temperature na 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijska razdoblja.

Takva su ograničenja poseban izazov za zemlje u razvoju, ovisne o jeftinim fosilnim izvorima energije, a na konferenciju nije došao Xi Jinping, čelnik Kine, najvećeg svjetskog emitera stakleničkih plinova.

Europska unija želi postići klimatsku neutralnost do 2050., a Pascal Confin, predsjednik Odbora za okoliš, istaknuo je da će delegacija EP-a iskoristiti COP26 kako bi predstavila svoja rješenja drugim državama.

„Prodat ćemo naša rješenja drugima“, kazao je.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: članice, ep, EU, Europski parlament, klimatske promjene, samit,