Lifestyle

Covid kriza zdravstveni sustav dosad koštala ukupno 927,4 milijuna kuna

Beroš: "Svi oni koji su se zarazili na poslu dobit će 100 posto plaću i tu nema spora"

Autor: Ivona Amidžić - 22.12.2020

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako je covid kriza zdravstveni sustav dosad koštala ukupno 927,4 milijuna kuna.

Prema podacima do 18. prosinca na testiranje je potrošeno 574,4 milijuna kuna, troškovi liječenja su 268,9 milijuna, a troškovi bolovanja više od 83 milijuna kuna, naveo je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kazao je i kako se u Ministarstvu zdravstva održava sastanak s veledrogerijama oko stanja duga zdravstvenog sustava za lijekove i medicinski materijal na kojemu sudjeluju državni tajnici.

Beroš je ocijenio kako su brojke novozaraženih s covidom-19 počele padati. Današnji podatak, unatoč manjem broju ukupno testiranih, govori da je postotak pozitivnih među testiranima ispod 30 posto što je pokazatelj da su testiranja prilagođena vremenu i prostoru, rekao je Beroš.

U Zagrebu je bilo 114 novooboljelih, a sve druge županije imaju ispod 100. Najviše je u Splitsko-dalmatinskoj (97) i Osječko-baranjskoj županiji (87) dok ima i županija sa svega jednim, dva ili četiri slučaja, kao što su Međimurska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska županija.

Prosjek ostvarenih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj u odnosu na drugi tjedan prosinca lani iznosi 67,21 posto, što znači da je opseg usluga manji za oko trećinu.

“To su podatci koji ohrabruju jer pokazuju da u ovom trenutku usprkos opterećenju s covid-19 pozitivnim bolesnicima nalazimo načina, snage i mogućnosti odgovoriti i na druge potrebe, poglavito onkološke”, ocijenio je Beroš.

Unatoč tome što je zdravstveni sustav u potpunosti prilagođen covid pacijentima, izvršenost usluga u zagrebačkim bolnicama, u usporedbi s drugim tjednom prosinca prošle godina, iznosi 74 posto, a jedino je KB Dubrava, koja je u potpunosti okrenuta liječenju bolesnika s koronavirusom, ostvarila 11 posto drugih usluga.

Drugi bolesnici, koji gravitiraju toj bolnici, njih 3.993, upućeno je putem pozivnog centra u druge zdravstvene ustanove, rekao je Beroš.

Istaknuo je i kako postoje ustanove poput Klinike Magdalena, koja je na 119 posto izvršenih usluga, a razlog je što su oni preuzeli dio kardiokirurških bolesnika iz Dubrave.

Beroš je rekao kako se ništa neće mijenjati oko ostvarivanja prava zdravstvenih radnika na punu plaću nakon zaraze covidom.

“Ne znam zašto bi bilo komplicirano tražiti od poslodavca potvrdu da su se zarazili na poslu. Svi koji žele ostvariti pravo na bolovanje na temelju profesionalne bolesti moraju od poslodavca tražiti potvrdu. Sjetite se što je bilo na početku, neki su išli na skijanja i tamo se zarazili. Svi oni koji su se zarazili na poslu dobit će 100 posto plaću i tu nema spora”, rekao je Beroš.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, covid, koronakriza, koronavirus, plaća, trošak, zdravstvo,