Politika

“Covid putovnica”: Digitalna potvrda za građane unutar EU-a

Komisija će uspostaviti pristupnik kako bi se osiguralo da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se državama članicama pruži tehnička podrška...

Autor: Ivona Amidžić - 18.03.2021

Europska komisija je predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv. covid putovnice, za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu.

”Digitalnom zelenom potvrdom želimo na europskoj razini osigurati da građani EU-a i članovi njihovih obitelji ovog ljeta mogu sigurno putovati uz minimalna ograničenja”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Pandemija koronavirusa, koja traje već više od godinu dana, dovela je do najveće globalne ekonomske krize od Drugog svjetskog rata, a posebno su pogođene zemlje koje se u znatnijoj mjeri oslanjaju na turizam poput Hrvatske, Španjolske, Italije, Grčke.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će samo osnovne informacije: ime i prezime,  datum rođenja, datum izdavanja, datum cijepljenja, broj primljenih doza, vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, gdje je obavljeno testiranje i rezultat te za osobe koje su preboljele covid –  datum pozitivnog rezultata testa, naziv izdavatelja potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti.

Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost potvrde. Komisija će uspostaviti pristupnik kako bi se osiguralo da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se državama članicama pruži tehnička podrška. Države članice i dalje su odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, no ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde.

“Digitalna zelena potvrda rješenje je na razini EU-a kojim se osigurava da građani EU-a na raspolaganju imaju usklađeni digitalni alat za potporu slobodnom kretanju u EU-u”, rekla je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Sve osobe, cijepljene i necijepljene, trebaju moći koristiti te potvrde kada putuju unutar EU-a. Upravo da ne bi došlo do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene i koji nisu imale pristup cjepivu, predlaže se ne samo izdavanje interoperabilne potvrde o cijepljenju nego i potvrde o testiranju na covid-19 te potvrde o nazočnosti antitijela za osobe koje su preboljele tu bolest. Potvrda o nazočnosti antitijela vrijedila bi 180 dana.

Ako države članice traže dokaz o cijepljenju kao uvjet za ukidanje određenih javnozdravstvenih ograničenja kao što je testiranje ili karantena, od njih bi se zahtijevalo da pod istim uvjetima prihvate potvrde o cijepljenju izdane u okviru sustava digitalnih zelenih potvrda. Ta bi obveza bila ograničena na cjepiva za koja je izdano odobrenje za uporabu u EU-u, ali bi  države članice mogle odlučiti prihvatiti i druga cjepiva.

Ako država članica i dalje od nositelja digitalne zelene potvrde zahtijeva karantenu ili testiranje, mora obavijestiti Komisiju i sve druge države članice i obrazložiti te mjere.

Digitalna zelena potvrda vrijedit će u svim zemljama članicama te u zemljama Europskog ekonomskog prostora – Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, kao i u Švicarskoj, ako ona recipročno bude priznavala europske potvrde.

Digitalna zelena potvrda trebala bi se izdati građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na njihovo državljanstvo. Trebala bi se izdati i državljanima trećih zemalja koji borave u EU-u i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Što se tiče trećih zemalja, Komisija navodi da bi ih trebalo poticati da priznaju digitalnu zelenu potvrdu pri ukidanju ograničenja nebitnih putovanja te da bi europske potvrde mogle bi poslužiti kao primjer za druge potvrde koje se trenutačno izrađuju diljem svijeta.

Današnjim prijedlogom Komisiji bi se omogućilo da donese odluku o priznavanju potvrda koje su treće zemlje izdale građanima EU-a i članovima njihovih obitelji ako te potvrde ispunjavaju standarde kvalitete i ako su interoperabilne s EU-ovim okvirom.

Sustav digitalnih zelenih potvrda privremena je mjera koja će se koristiti samo dok  Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne proglasi kraj izvanredne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane pandemijom.

Komisija je pozvala Europski parlament i Vijeće da što prije usvoje ovaj prijedlog, a svakako prije ljeta, do početka turističke sezone.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: covid, covid putovnice, digitalna zelena potvrda, EU, kretanje, pandemija, putovanje,