Gospodarstvo

Dalmatinska panceta i pečenica dobile europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda – jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla

Autor: Ivona Amidžić - 17.02.2021

“Dalmatinska panceta” i “Dalmatinska pečenica” dobile su europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je u utorak Europska komisija.

“Dalmatinska panceta” je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, proizveden od obrađene mesnate slanine svinja s pripadajućom kožom sa ili bez hrskavice rebara, a bez kostiju rebara, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja isključivo u zemljopisnom području cijele Dalmacije te dijelu Ličko-senjske županije, na području Novalje i Karlobaga.

“Dalmatinska panceta” je trajni suhomesnati proizvod koji se uobičajeno konzumira bez prethodne toplinske obrade. Cjelokupan postupak prerade „Dalmatinske pancete” od početka faze soljenja/salamurenja do kraja faze zrenja traje najmanje 65 dana.

“Dalmatinska pečenica“ je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja isključivo u zemljopisnom području cijele Dalmacije te dijelu Ličko-senjske županije, na području Novalje i Karlobaga.

Cjelokupan postupak prerade „Dalmatinske pečenice“ od početka faze soljenja/salamurenja do kraja faze zrenja traje najmanje 45 dana.

Europskim oznakama kvalitete, odnosno zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu sa propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda – jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Oznaka izvornosti znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.

Oznaka zemljopisnog podrijetla znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: dalmatinska, ek, europska komisija, panceta, pečenica, zaštićena oznaka, zemljopisno podrijetlo,