Lifestyle

Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita

U 9 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak...

Autor: Ivona Amidžić - 28.05.2021

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita, 30. svibnja 2021. godine, započet će polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac u 8 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 9 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 9.30 sati, uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi kvartet studenata Umjetničke akademije podići će se zastava Republike Hrvatske. U 11 sati u katedrali sv. Dujma služit će se sveta misa.

Večer uoči Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja grada Splita, u subotu 29. svibnja s početkom u 20 sati na novoobnovljenom Trgu Gaje Bulata, Zbor, Orkestar i solisti Opere te glumci Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će svečani koncert kao poklon svim građanima Splita.

Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nastupit će kao solisti tenor Bože Jurić Pešić, sopranistica Antonija Teskera i bas Božo Župić. Na programu su arije splitskih skladatelja Josipa Hatzea, Ive Tijardovića i Jakova Gotovca te arija „U boj, u boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca.

Obzirom na 500. obljetnicu prvotiska epa „Judita“ Marka Marulića glumica Katarina Romac izvest će monolog Judite, a Trpimir Jurkić svečani govor koji je gradonačelnik Gajo Bulat održao povodom otvorenja nove kazališne zgrade 6. svibnja 1893.

Nakon programa ispred zgrade HNK Split oko 21 sat s Bedema Priuli uslijedit će scenski vatromet.

foto: unspalsh

Tagovi: dan državnosti, dan hrvatskih branitelja, split,