Gospodarstvo

“Dan malostonske kamenice” otkazan zbog pojave noro virusa

Predsjednik udruge "Stonski školjkari" Boris Franušić izjavio je kako nije ovlašten davati izjave bez pristanka udruge, a kako će više moći reći nakon skorog sastanka stonskih školjkara

Autor: Ivona Amidžić - 05.03.2019

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica potvrdio je u utorak za Hinu kako je “Dan malostonske kamenice”, tradicionalna pučka fešta koja se na rivi u Malom Stonu trebala održati 16. ožujka, otkazan iz preventivnih razloga, budući da je u oko 30 posto akvatorija malostonskog zaljeva redovnim uzorkovanjem utvrđeno prisustvo noro virusa – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Antunica je istaknuo kako je pojava noro virusa u kamenicama uobičajena, ali je ove godine došla u ‘nezgodno vrijeme’, kad su kamenice najtraženije.

“Restorani normalno poslužuju kamenice. Obavljena je druga kontrola i, ako sve bude u redu, kroz mjesec dana će se sve vratiti na staro. Ne očekujem da će ovo ugroziti sezonu kamenica”, rekao je stonski načelnik koji je rekao kako je i sam danas kušao kamenice.

Turistička zajednica općine Ston objavila je na društvenim mrežama kako je otkazivanje događaja zajednička odluka organizatora “imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka”.

Predsjednik udruge “Stonski školjkari” Boris Franušić izjavio je kako nije ovlašten davati izjave bez pristanka udruge, a kako će više moći reći nakon skorog sastanka stonskih školjkara.

“Dan malostonske kamenice” održava se tradicionalno u sklopu proslave blagdana svetog Josipa u organizaciji TZO Ston i Udruge Stonski školjkari.

Noro virus uzročnik je akutnih infekcija u probavnom sustavu.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Dan malostonske kamenice, mali ston, nero virus, ston, Vedran Antunica, virus,

Vezane vijesti