Nekategorizirano

Dan otvorenih vrata Fakulteta strojarstva i brodogradnje uz 99. rođendan FSB-a

FSB je tijekom 99 godina postao najprestižnija hrvatska znanstveno-obrazovna institucije na području tehničkih znanosti ...

Autor: Alan Srčnik - 14.11.2018

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, proslavlja od 13. do 16. studenoga 99. rođendan, a u srijedu otvara vrata fakulteta i za zainteresirane organizira obilazak svojih laboratorija te upoznavanje s  najatraktivnijim projektima koji su u korak sa svjetskim trendovima – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

FSB je tijekom 99 godina postao najprestižnija hrvatska znanstveno-obrazovna institucije na području tehničkih znanosti, i u godini pred veliki jubilej – stoljeće rada, organizira tradicionalne Dane FSB-a, tijekom kojih je od 13. do 16. studenoga priređen bogat program koji je počeo u utorak navečer predstavljanjem dvaju ciklusa fotografija autora Luke Mjede “Blue Box” i “C/B Zagreb” uz nastup klape Stine.

Stručnjaci s diplomom FSB-a Sveučilišta u Zagrebu izuzetno traženi u zemlji i svijetu

Stručnjaci s diplomom FSB-a Sveučilišta u Zagrebu izuzetno su traženi – i u Hrvatskoj i diljem svijeta – prvenstveno zbog visoke kvalitete znanja i specifičnih vještina koje stječu tijekom petogodišnjega studija, istaknuto je u priopćenju FSB-a.

Važnost područja koje se ubrzano razvija, odražava se i u velikoj potražnji na tržištu rada. Studenti FSB-a već za vrijeme studija mogu birati siguran i dobro plaćen posao i rad na projektima koji pokreću razvoj hrvatskoga gospodarstva. Nagrađena znanstvena dostignuća djelatnika iz godine u godinu učvršćuju poziciju FSB-a kao najznačajnije znanstveno-istraživačke organizacije u  Hrvatskoj s područja tehničkih znanosti, ističu s Fakulteta.

Ovogodišnji Dani FSB-a u četvrtak i petak posvećeni su povezivanju gospodarstva i studenata fakulteta na Danima karijera, Tribini karijera i Career Speed Datingu na kojoj će sudjelovati prestižne hrvatske tvrtke kao što su Croatia Arilines, Rimac automobili, Končar Generatori, Greyp Bikes i Cad Cam grupa. Na tim će zbivanjima svoj rad predstaviti i studentske udruge kroz sajam udruga “Udruži se”, a program će završiti svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća i Balom strojara u hotelu Esplanade.

Predstavit će se rad studenata i nekoliko važnih projekata za hrvatsko gospodarstvo i znanost

Javnosti će iz prve ruke biti predstavljen rad studenata, ali i nekoliko projekata od iznimne važnosti za domaće gospodarstvo i znanost.

Jedan je od njih je i projekt hrvatskih inovativnih rješenja za globalnu auto-industriju, vrijedan 54 milijuna kuna kao zajednička suradnja industrije, vlade i akademske zajednice radi jačanja konkurentnosti proizvođača dijelova za automobilsku industriju automatizacijom i robotizacijom procesa te drastičnim smanjenjem gubitaka optimizacijom procesa alatima industrijskog inženjerstva.

NERO je pak neurokirurški robot razvijen na FSB-u, a primjenjivat će se u neurokirurgiji i to prvenstveno za stereotaksijsku biopsiju tumora, duboku mozgovnu stimulaciju (DBS – Deep Brain Stimulation), stereoelektoencefalografiju (SEEG) i ventrikularnu drenažu. Uvođenjem tehnologije u kiruršku salu pojednostavit će se postupak neuronavigacije, a time i bitno skratiti vrijeme predoperativnog i operativnoga postupka. Projekt NERO sufinanciran je sredstvima iz Europskoga fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od oko 20 milijuna kuna.

Kako je najavljeno, u pripremi je i otvaranje Regionalnoga centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) koji će biti referentni centar za istraživanja, razvoj i implementaciju robotskih sustava na području Republike Hrvatske. Aktivnosti toga centra bit će usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini, gdje tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad trebaju zamijeniti fleksibilni, svestrani i adaptivni robotski sustavi. Takav centar osigurat će pak vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente strojarstva, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje naprednih robotskih primjena.

Projekt CRTA sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti oko 36 milijuna kuna. Očekuje se da bi Centar trebao biti otvoren krajem 2019.

Uspostavom pak Regionalnoga centra za laboratorijska istraživanja u hidromehanici, kroz infrastrukturni projekt ORCHID, te pripadajućega bazena za modelska ispitivanja znanstveno-istraživačka infrastruktura brodograđevne industrije bitno će se osuvremeniti i obogatiti. Regionalni centar nije samo važan za FSB, već njegova važnost i doprinos prelazi granice Republike Hrvatske i prelijeva se na čitavu regiju pa i šire. Naime, riječ je o jedinstvenome sveučilišnom bazenu za modelska ispitivanja na ovim prostorima koji će osigurati istraživačima i studentima uvjete rada na razini najnaprednijih europskih sveučilišta. Projekt ORCHID traje do srpnja 2020., a njegova vrijednost veća je od sedam milijuna kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: Fakultet strojarstva i brodogradnje,

Vezane vijesti