Politika

Danas je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Alan Srčnik - 18.11.2018

Pod sloganom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” danas se obilježava 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara, 18. studenoga, oni će se prisjetiti najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Sudionici obilježavanja najprije će se okupiti pred vukovarskom bolnicom i održati prigodni komemorativni program. Predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će zatim u tradicionalnoj Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.

Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ove će godine misni predvoditi mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će na Dan sjećanja dio Vlade biti u Vukovaru, gdje će iskazati pijetet prema žrtvama te još jednom dati političku podršku razvoju toga grada, a dio će Vlade biti u Škabrnji.

Nakon Drugog svjetskog rata nijedan veći europski grad nije bio izvrgnut tolikom uništavanju, s izravnom materijalnom štetom procijenjenom na 9,5 milijardi kuna.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998.  i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Potpuno razrušen i opkoljen Vukovar okupiran je 18. studenoga 1991. godine, iako je otpor branitelja mjestimično trajao do 22. studenoga.

SPLIT

Paljenjem svijeća ispred spomenika “I u mom gradu svijetli Vukovar”, Splićani su u subotu na večer odali počast stradanju Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu koji će se obilježiti u nedjelju, 18. studenog.

Ovo je tradicionalno paljenje svijeća koje splitska Gradska uprava i braniteljske udruge organiziraju svake godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine splitska Gradska uprava tisuću svijeća podijelila građanima da ih osim kod spomenika “I u mom gradu svijetli Vukovar”, koji se nalazi na raskrižju Vukovarske i ulice Domovinskog rata, pale i duž Vukovarske ulice koja je najduža gradska ulica u Splitu.

Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović istaknula je kako se tim činom Splitu odaje počast ponosu Vukovara. “Za nas u Splitu ovo paljenje svijeća je poseban trenutak koji je pun sjete, ali i poštovanja prema Vukovaru”, rekla je Hrgović.

Dogradonačelnik Splita Nino Vela je istaknuo kako se Split paljenjem svijeća sjeća vukovarskog stradanja. “Vukovar je bio na braniku Domovine i nikad ne smijemo zaboraviti one koji su poginuli u obrani grada heroja,” rekao je Vela.

Tagovi: dan sjećanja na žrtvu vukovara, Vukovar,