Gospodarstvo

Dani Dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu

Trodnevni eno-gastro festival koji slavi okuse tradicije!

Autor: Lucija Tokić - 18.05.2019

Ovogodišnji Dani Dalmatinskog pršuta i vina, najveća fešta i manifestacija pršuta i vina, koja se već četvrtu godinu za redom održava u Vrgorcu, gradiću Dalmatinske zagore i makarskog zaobalja, održava se u Gradskom parku Vrgorac, 31. svibnja te 1. i 2. lipnja 2019. godine

U prekrasnom ambijentu stoljetnog gradskog parka u samom centru grada Vrgorca prvog vikenda u lipnju i ove će se godine predstaviti brojni pršutari i vinari uz bogatu sajamsku ponudu, ne samo pršuta i vina, već i ostalih domaćih proizvoda s vrgorskih polja te uz raznovrstan zabavni program koji uključuje cooking show, nastupe folklora i zabavnih izvođača, ali i tematske izložbe te edukativne radionice za vinare, vinogradare i pršutare.

Tri dana poludnevnog programa započinjat će poslijepodnevnim satima i nastavljati se kroz večernje sate

“‘Dani Dalmatinskog pršuta i vina’ su eno-gastro manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja već četvrtu godinu za redom svojim sadržajem i bogatim programom promovira i potiče proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača čime doprinosi promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja”, rekla je direktorica TZ grada Vrgorca Željka Opačak.

Dodala je kako se uz tradicionalne okuse i proizvodnju pršuta, poseban naglasak tradicionalno stavlja na promoviranje autohtonih vinskih sorti vrgorskog kraja, poput Zlatarice vrgorske i Trnka, koji polako, ali sigurno, doživljavaju svoju renesansu, upravo zahvaljujući i ovoj manifestaciji.

Turistička zajednica grada Vrgorca 2016. godine pokrenula je ovaj eno gastro festival kao centralnu manifestaciju projekta „VRGORAC, GRAD DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA“.

Naime, kako se uz Mesnu Industriju Braća Pivac, manje registrirane sušare kao i privatne sušionice pršuta kojima obiluje vrgorski kraj na tržište Hrvatske iz Vrgorca plasira više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje Dalmatinskog pršuta, delikatese koja je nosi i EU zaštitu zemljopisnog porijekla, dok je u vrgorskim poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno preko 10 milijuna čokota loze, što taj kraj čini jedim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj, Gradsko vijeće Grada Vrgorca donijelo je Deklaraciju kojom je Vrgorac i službeno proglašen GRADOM DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA.

(Grad Vrgorac)

foto: unsplash (ilustracija)

Tagovi: dalmatinski pršut, dani dalmatinskog pršuta i vina, eno-gastro, festival, gastro festival, pršut, vino,