Crna kronika

Daruvarac u nedjelju izlazi iz zatvora, pravomoćnu presudu čekat će na slobodi!

Zatražene mjere opreza Kovačeviću ukinute

Autor: Ivona Amidžić - 07.02.2019

Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja nepravomoćno osuđen za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G., u nedjelju, 10. veljače bit će pušten na slobodu do pravomoćnosti presude, potvrdio je glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić.

Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora. Pravomoćnost presude čekat će na slobodi, a sigurnosna mjera, prema kojoj se mora javljati policiji triput tjedno i dalje će ostati na snazi, pojasnio je jučer Klarendić.

Čeka se pravomoćna presuda

Na upit kada se može očekivati pravomoćna presuda, glasnogovornik Klarendić Hini je kazao da je to teško reći jer se Kovačević žalio na presudu. Kada žalba bude zaprimljena na Općinskom sudu, o njoj se u roku od osam dana mora očitovati Općinsko državno odvjetništvo, a ako odgovori negativno, o žalbi će odlučivati Županijski sud.

Kovačevićev odvjetnik Boris Radman odmah nakon izricanja nepravomoćne presude podnio je žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, što je Županijski sud u Zadru usvojio te preinačio rješenje ograničivši, sukladno zakonu, trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.

Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru koji, uz kronologiju događaja od Kovačevićeva uhićenja, naveo da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

“Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Osoba privedena zbog prijetnji obitelji djevojke koju je pretukao Daruvarac

Saznajemo da je privedena osoba koja se dovodi u vezu s s prijetnjama upućenima preko društvenih mreža obitelji djevojke koju je 31- godišnji Darko Kovačević Daruvarac brutalno pretukao prošlog ljeta u Zadru, potvrdila je u četvrtak Hini Sonja Šimurina iz Odjela za informiranje zadarske policije.

Privedeni je trenutačno u prostorijama Policijske uprave zadarske, dodala je.

Prijetnje su u srijedu navečer upućene majci pretučene L. G., što je ona odmah prijavila policiji. U poruci se prijeti smrću majci, pretučenoj djevojci i njezinoj sestri, a pošiljatelj se potpisao kao “prijatelj od Daruvarca”.

Danas saznajemo da su zatražene mjere opreza Kovačeviću ukinute: “Od redovitog javljanja policiji, do oduzimanja osobnih isprava te zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve i napuštanja prebivališta. Vraćene su mu putovnica i osobna iskaznica, a hoće li Općinsko državno odvjetništvo, s obzirom na okolnosti i prijetnje koje su se pojavile u javnosti  do nedjelje tražiti ponovno određivanje mjera opreza, još se ne zna”, rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćna presuda, Općinski sud, pretukao djevojku, prijetnje, zadar,