Lifestyle

Deset hrvatskih otoka dobilo EU sredstva za energetsku tranziciju

Picula: "Ovim činom i službeno pokrenuta otočna tranzicija prema čistim izvorima i oblicima energije"

Autor: Ivona Amidžić - 19.02.2019

Tajništvo za otoke Europske unije, radno tijelo EU-a koje služi kao ispomoć otočanima i Europskoj komisiji u kreiranju i realizaciji politika za europske otoke, objavilo je popis 26 europskih otočkih zajednica kojima će se dodijeliti sredstva za energetsku tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije. Među izabranim otocima našlo se i deset hrvatskih, priopćio je ured hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule u ponedjeljak – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Od hrvatskih otoka sredstva je dobilo sedam otoka cresko-lošinjskog arhipelaga (Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane) te Brač, Hvar i Korčula.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik parlamentarne međuskupine za otoke, ocjenjuje kako “otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi” i ističe kako je ovim činom i službeno pokrenuta njihova tranzicija prema čistim izvorima i oblicima energije.

“Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak za otočane koji mogu postati europski predvodnici u tranziciji na čiste oblike energije. Ovo je prvi, ali iznimno važan korak, u osiguravanju stalne europske pomoći otocima. Čestitke svima, a napose našim otočanima”, kaže Picula, navodi se u priopćenju.

Šest izabranih otočnih zajednica, a među njima i cresko-lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi planova energetske tranzicije do ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020.

Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama.

Prve radionice Tajništvo će organizirati upravo u Hrvatskoj i to uz terensku podršku Pokreta otoka

Tajništvo za otoke osnovano je u lipnju 2018. godine, godinu dana nakon što je zastupnik Picula (SDP/S&D) s dvoje kolega progurao amandman kojim je osigurano dva milijuna eura za njegovo funkcioniranje, stoji u priopćenju.

Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka da sami pokrenu i unaprijede svoju tranziciju čiste energije na način koji uključuje sve otočke dionike.

Na rad Tajništva nastavit će se i tzv. “Facility” kroz koji će Europska komisija osigurati dodatnih deset milijuna eura za infrastrukturne projekte u području čiste energetike na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine.

Tajništvo za otoke, koje je Europska komisija osnovala u lipnju 2018. godine, prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Komisija je uz ta dva milijuna eura Piculinom zaslugom već preusmjerila i dodatnih 10 milijuna eura u okviru programa HORIZON 2020. za energetske projekte u području istraživanja. Ta sredstva mogu povući i hrvatski otoci, stoji u priopćenju ureda zastupnika.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: čisti oblici energije, EU, otoci, sredstva, tranzicija,