Crna kronika

Divjak: Pokrenut ću postupak razrješenja ravnatelja zadarske škole

Divjak: "Žalosti me situacija u kojoj smo sada: da školski odbor ne samo da nije postupio prema prijedlogu inspekcije, nego se čekalo zadnji trenutak"

Autor: Ivona Amidžić - 07.03.2019

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića, nakon što je školski odbor odbio prijedlog prosvjetne inspekcije o njegovoj smjeni – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Pokrenut ću postupak razrješenja ravnatelja. U tom postupku postoji procedura traženja odgovora ravnatelja na nalaze inspekcije, ali ja svoj dio odgovornosti u tom smislu preuzimam”, rekla je ministrica Divjak u izjavi novinarima uoči početka regionalne konferencija “Brain gain in the Balkans: Economic and Development Strategies for a Better Future” u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

“Jako je važno da, kada već govorimo o prevenciji nasilja i borbi protiv nasilja, posebno nasilja među vršnjacima u školama, budemo vrlo konkretni i da svatko preuzme svoj dio odgovornosti”, istaknula je, dodavši da je tako i prosvjetna inspekcija preuzela svoj dio odgovornosti predloživši školskom odboru smjenu i razrješenje ravnatelja.

“Žalosti me situacija u kojoj smo sada: da školski odbor ne samo da nije postupio prema prijedlogu inspekcije, nego se čekalo zadnji trenutak te se, zapravo bez obrazloženja, u medije poslala obavijest da školski odbor nije razriješio ravnatelja”, kaže Divjak.

Zbog medijske pozornosti svi slučajevi su vidljiviji nego prije

Smatra da su sada zbog medijske pozornosti svi slučajevi vidljiviji nego prije, ali upozorava kako je riječ o maloljetnicima te se mora paziti kako se to medijski prikazuje.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i njezin zadarski ogranak usprotivili su se smjeni ravnatelja Joze Dragića, zatraživši pritom izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Divjak, odgovarajući na pitanje novinara, ističe da razumije element solidarnosti, no u ovom ga slučaju teško može opravdati jer su nalazi inspekcije konkretni, a kada je riječ o izmjenama zakona, Divjak je odgovorila da su one uključene u povjerenstvo za izradu akcijskog plana.

To povjerenstvo, dodala je, ima šest mjeseci za izradu prijedloga za izmjene zakonodavnih akata, programa za škole te drugih elemenata koji se tiču prevencije.

“Znači, oni u tome sudjeluju, uključeni su, ali ovo su konkretni slučajevi gdje moramo imati konkretne odgovore”, poručila je Divjak.

Na pitanje je li odluka donesena pod pritiskom javnosti, ministrica je odgovorila da su sada “svi slučajevi puno vidljiviji nego što su prije bili”, no u ovom je slučaju prosvjetna inspekcija nedvobjeno utvrdila propuste.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je početkom veljače u zadarsku Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu inspekciju kako bi utvrdila je li bilo propusta u radu te ustanove, u kojoj je učenik užarenim vrhom upaljača u obliku slova “U” opekao školsku kolegicu i kolegu. Prosvjetna inspekcija je školskom odboru uputila prijedlog za razrješenje ravnatelja.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Blaženka Divjak, inspekcija, otkaz, ravnatelj, razrješenje, školski odbor, zadarska škola,