Politika

Divjak u Dubrovniku

Ministrica Divjak planira da će nagodinu biti educirani deseci tisuća učitelja i potvrdila je kako su svi udžbenici stigli u škole

Autor: Josipa Maksimović - 25.09.2018

Ministrica znanosti i obrazovanja u Vladi RH Blaženika Divjak posjetila je u ponedjeljak ujutro dubrovačku Osnovnu školu Ivana Gundulića u kojoj se već mjesec dana provodi eksperimentalni program “Škola za život” te istaknula kako je cilj toga programa uočiti kako se treba provoditi sveobuhvatna reforma.

Ministrica Divjak izjavila je kako je tim posjetom počela druga serija savjetničkih posjeta školama u kojima se provodi eksperimentalni program. “Zajedno s učiteljima, učenicima i roditeljima, uz veliku podršku osnivača te vođenje ravnatelja, korak po korak usavršavat ćemo eksperimentalni program. Ovo je važan iskorak koji smo morali napraviti jer vodimo obrazovanje u fazu škole za život 21. stoljeća”, istaknula je Divjak.

Dodala je kako je cilj eksperimentalnog programa uočiti kako se sveobuhvatna reforma treba provoditi. “Radili smo na osposobljavanju učitelja da uđu u potpuno novi sustav, koji će veći naglasak staviti na nove metode proučavanja i vrednovanja, a dozvolit će učiteljima da budu inovativni i kreativni. Uvjeti obrazovanja nikad neće biti savršeni, ali treba pokrenuti promjenu i ona se treba osjetiti u učionici. Svi zajedno trebamo osigurati optimalne uvjete za provedbu”, rekla je Divjak.

Eksperimentalni program prethodnica je primjeni u svim školama, jer se dobivaju vrijedne informacije kako program provesti u svim školama, smatra Divjak.

“Ove godine za edukaciju imamo tisuće učitelja, a iduće godine imat ćemo ih desetke tisuća. Sve povratne informacije iz eksperimentalne faze služe nam da što kvalitetnije osmislimo edukaciju za cjelovitu primjenu. U sklopu savjetničkih posjeta održat će se i roditeljski sastanci. Za uspjeh je ključna suradnja roditelja jer su važni dionici”, rekla je ministrica.

Potvrdila je kako su neki eksperimentalni udžbenici nekih nakladnika kasnili koji dan, ali su svi sad u školama.

“Sredstva za tablete školama su poslana krajem lipnja i početkom srpnja. Škole su individualno sklapale ugovore s dobavljačima, a dobavljači moraju odgovarati na potrebe. Jedan veliki dobavljač, o kojem puno ovisi, obećao je isporuku do kraja tjedna. Dio opreme za program je već stigao, a dio se sad nabavlja, što ovisi o javnoj nabavi vezanoj za europski socijalni fond. Promjene moraju biti fokusirane na promijenjen način poučavanja i učenja, a ne na opremi. Uveli smo razne vrste opreme s kojima se u ovoj fazi eksperimentira”, objasnila je Divjak.

Najavila je kako će svi koji su radili prekovremeno u provedbi eksperimentalnog programa već ovaj mjesec to osjetiti na plaći. “To ravnatelji trebaju bilježiti. Ovisno o obimu rada rast može biti do 15 posto. Osim toga, radimo na novom pravilniku o nagrađivanju i napredovanju kojim se predviđa stimulacija za one u eksperimentalnoj školi”, istaknula je ministrica.

Eksperimentalni program “Škola za život” provodi se od ove školske godine u 74 hrvatske škole.

(Hina)

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ik

Tagovi: Divjak, dubrovnik, Škola za život,