Crna kronika

Djevojčica je u induciranoj komi i svi se nadaju najboljem

"Djevojčica je zbrinuta vrlo dobro, što ne znači da je ona u dobrom stanju."

Autor: Ivona Amidžić - 01.03.2019

Sudski vještaci nisu željeli komentirati konkretni slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, gdje je muškarac bacio s prvog kata četvero djece, no s psihijatrijske strane pretpostavljaju da je riječ o ozbiljnim psihičkim poremećajima koji reduciraju ili u potpunosti isključuju sposobnost osobe da shvati značenje svog postupanja i vlada svojom voljom – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Može se raditi o afektivno snažnim reakcijama kod disponiranih osoba u situacijama prolongiranog opterećenja, neposredno trigerirano akutno nepovoljnim situacijski okolnostima”, rekla je Hini sudska vještakinja i forenzička psihijatrica iz Klinika za psihijatriju Vrapče Suzana Kos.

U takvim slučajevima, kaže Kos, akutna intoksikacija nekim opojnim sredstvom ili alkoholom dodatno smanjuje inhibicije i olakšava afektivni proboj, a najčešće je riječ o kombinaciji više elemenata u podlozi takvog reagiranja. Takva su djela uvijek tragedija za počinitelja i okolinu, o čemu mediji trebaju voditi računa pri izvještavanju, rekla je Kos.

“Kao forenzički psihijatar mogu reći da se uvijek promatra i vještači konkretan čovjek za konkretno djelo te uopćavanja nisu s psihijatrijske strane opravdana, posebice kad se o tome govori u medijima”, rekla je. Istaknula je pritom da je to široka i osjetljiva tema kad o njoj govori psihijatar jer se oni uvijek bave pojedincem.

Vještačenje će rasvijetliti motivacijsku osnovu djela

Kad je riječ o konkretnom slučaju, Kos kaže da je za očekivati kriminalističku obradu i pokretanje istrage u sklopu koje će, s obzirom na težinu nedjela, vrlo vjerojatno biti određeno psihijatrijsko vještačenje, koje će rasvijetliti motivacijsku osnovu djela.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže također da ne može komentirati konkretne slučajeve nasilja u obitelji, no zaključuje da se ipak radi o iznimnim situacijama, te da se na temelju takvih ekstremnih pojedinačnih slučajeva ne mogu donositi opći zaključci.

Burčul: Obitelj je bila pod tretmanom, ali nikad nitko nije prijavio nasilje

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul potvrdila je da je obitelj bila pod tretmanom centra, da je još korisnik nekih prava, ali da nitko nikada nije prijavio nasilje.

Kako je rekla Burčul, “nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće bilo predvidjeti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga tko je u žiži zbivanja”.

“Nasilje u toj obitelji nikad nije bilo prijavljivano. Majka je i danas bila u centru, dala je izjavu i negira nasilje ili neko drugo sumnjivo ponašanje koje bi bilo slutnja tako strašnog čina”, istaknula je Burčul.

Na novinarsko inzistiranje da odgovori zbog čega je obitelj bila u tretmanu, ravnateljica Burčul je rekla da zbog interesa istrage ne može iznositi pojedinosti te je ponovila da nikad nije bilo nasilja.

Teško ozlijeđena djevojčica dovezena u KBC Zagreb

Sedmogodišnja djevojčica je večeras primljena na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Zagreb.

Iako je bio spreman Vladin zrakoplov koji je djevojčicu trebao prebaciti u Zagreb, pretrage su pokazale da zbog pneumokraniuma, odnosno prisutnosti zraka u lubanji, ne može putovati zrakoplovom, pa je prevezena sanitetskim vozilom.

Dr. Novak: Vjerujem da će djevojčica biti dobro

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu dr. Milivoj Novak rekao je da je ona sada stabilno te kako vjeruje da će biti dobro.

U Zadru su medicinski obavili jako dobar posao, zbrinuta je vrlo dobro, što ne znači da je ona u dobrom stanju. Teško je ozlijeđena, ima povrede glave, grudnog koša i trbuha. Stanje je stabilno, na aparatu je za disanje, kontrolira se disanje i cirkulacija. Nadamo se da će sve biti dobro. Ozljede lica će se zbrinjavati sutra sada je osnovni problem glava. Vjerujem da će biti dobro, iskreno se nadam, rekao je Novak u izjavi novinarima.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako je najbitnije sačuvati mozak, kao najvažniji organ čovjekovog tijela te da djevojčica dobiva lijekove da se smanji otok mozga. Djevojčica je u induciranoj komi. Novak je rekao kako se svi nadaju da će se djevojčica izvući bez posljedica, a da će se bolje prognoze moći dati kroz nekoliko dana.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 1. kat, centar za socijalnu skrb, četvero, djeca, djevojčica, dr. novak, kbc zagreb, muškarac, nasilje, pag, poremećen, pshihički poremećaj,

Vezane vijesti