Gospodarstvo

Do kraja veljače otvoren natječaj Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori

Natječaj je otvoren od 3. siječnja do 28. veljače ove godine, navodi Matica te za detaljne informacije i natječajnu dokumentacija upućuje na poveznicu www.hrzz.hr.

Autor: Marko Leskovar - 14.01.2019

Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori “Znanstvena suradnja”, proračun natječaja iznosi 42,5 milijuna kuna, a projektni prijedlozi mogu se podnositi do konca veljače, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Svrha je Programa prijenos znanja i privlačenje ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske te posredno i u sustav gospodarstva kroz suradnju znanstvenika iz Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u dijaspori.

Suradnja se ostvaruje na način da je znanstvenik iz Hrvatske voditelj projekta, a znanstvenik iz dijaspore suvoditelj. Kako bi mogao biti suvoditelj, znanstvenik iz dijaspore treba imati hrvatsko državljanstvo ili dokaz o nacionalnosti te biti zaposlen na znanstvenoj organizaciji u inozemstvu.

Natječajem Programa “Znanstvena suradnja” predviđena je provedba znanstveno-istraživačkih projekata u svim znanstvenim područjima u trajanju najdulje do 31. svibnja 2023. godine (planirani je početak projekta u rujnu, odnosno listopadu 2019.) te zapošljavanje najmanje dvaju mladih znanstvenika po projektu od kojih jedan mora biti doktorand, a ostali doktorandi ili poslijedoktorandi u ranoj fazi razvoja karijere.

Zaposleni mladi znanstvenici mogu biti iz Hrvatske ili inozemstva, a zapošljavaju se na matičnoj organizaciji provedbe projekta u Hrvatskoj, uz mogućnost odlaska na kratkoročne mobilnosti (do šest mjeseci) na organizaciju suvoditelja projekta u inozemstvo.

Programom se financira provođenje znanstvenog istraživanja, nabava opreme, ukupan trošak plaća mladih znanstvenika, mobilnost i neizravni troškovi. Ukupan je iznos financiranja od milijun do dva milijuna kuna po projektu, a predviđa se da će biti financirano između 20 i 30 projekata.

Natječaj je otvoren od 3. siječnja do 28. veljače ove godine, navodi Matica te za detaljne informacije i natječajnu dokumentacija upućuje na poveznicu www.hrzz.hr.

Na stranicama Zakalde navodi se da će prijava na natječaj biti moguća isključivo putem EPP sustava (https://epp.hrzz.hr/) koji će za prijave biti otvoren tijekom siječnja. Obavijest o otvaranju EPP sustava bit će objavljena na mrežnim stranicama HRZZ-a, a svi se korisnici već mogu registrirati u EPP sustav.

Tagovi: dijaspora, inozemstvo, program, suradnja, znanost,