Politika

Do srpnja bit će cijepljeno 70 posto odraslog stanovništva Europske unije

Povjerenik EK za unutarnje tržište Breton je kazao kako se očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 milijuna doza cjepiva

Autor: Ivona Amidžić - 28.04.2021

Europska unija će do sredine srpnja uspjeti proizvesti dovoljno cjepiva da postigne svoj cilj imunizacije 70 posto odraslog stanovništva, rekao je europski povjerenik, čelnik radne skupine za cjepiva Europske unije, u razgovoru za grčke novinare.

Europska unija je odredila cilj od 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja ljeta, oslanjajući se na velik porast pošiljki cjepiva koji će ubrzati kampanje cijepljenja, prenosi Reuters.

„Uvjereni smo da ćemo uspjeti proizvesti dovoljnu količinu cjepiva kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači 70 posto odrasle populacije cijepljene do sredine srpnja“, rekao je povjerenik Europske komisije (EK) za unutarnje tržište Thierry Breton u razgovoru za grčke dnevne novine „To Vima“.

EK je dovršila najveći svjetski dogovor o nabavci cjepiva, čime se Europi osigurava 1,8 milijardi doza Pfizerovog cjepiva za period od 2021. do 2023. godine.

Breton je kazao kako se očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 milijuna doza cjepiva.

„Članice se moraju početi pripremati za ubrzanje cijepljenja“, poručio je.

Dodao je da se proizvodnja cjepiva u Europi svaki mjesec udvostručuje u 53 pogona za proizvodnju, pa da će do kraja godine godišnja proizvodnja narasti na tri milijarde doza.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, cjepivo, ek, EU, europska unija, kolektivni imunitet, odraslo stanovništvo, srpanj,