Kultura

Dodjelom nagrada završio 5. Međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

Prvonagrađeni film priča priču o baroknom dvorcu i stvara osjećaj povezanosti između mještana i naslijeđene zaboravljene baštine

Autor: Alan Srčnik - 10.11.2018

Francuski film “Caveirac-ponovno pronađeni dvorac” redatelja Henrija-Louisa Poiriera osvojio je prvu nagradu stručnog povjerenstva na 5. Međunarodnom festivalu arheološkog filma (MFAF) u Splitu, a nakon dodjela nagrada festival, koji se održavao u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, zatvoren je – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Prvonagrađeni film priča priču o baroknom dvorcu i stvara osjećaj povezanosti između mještana i naslijeđene zaboravljene baštine.
Drugu nagradu je osvojio francuski film “Vino rimskog Lungdunuma” Davida Geoffroya koji priča o arheološkom lokalitetu, dok je treće mjesto zauzeo francuski dokumentarac “Tajanstveni srednjovjekovni vulkan” Pascala Guerina u kojem govori o znanstvenoj potrazi za lokacijom vulkana koji je u 13. stoljeću proizveo najveću erupciju u posljednje dvije tisuće godina.
Francuski film “Oko i kamen: oftalmologija drevnog Rima” redatelja  Marcela Dalaisea dobio je posebno priznanje stručnog povjerenstva, a publika je za najbolji film izabrala “Tajanstveni srednjovjekovni vulkan” Pascala Guerina.
Nagrađeni su dobili replike skulpture Vaska Lipovca “Hrvatski kralj” čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.
Tijekom dva dana Festivala prikazano je 11 dokumentarnih filmova arheološke tematike iz Armenije, Francuske, Hrvatske, Irana, Jordana, Poljske, Španjolske i Turske. Publika je mogla uživati u šest sati dokumentarnog programa, kao i u stručnim predavanjima.
Međunarodni festival arheološkog filma s radom je započeo 2010. i do sada ga je posjetilo 1600 ljudi. Ulaz za ovogodišnje projekcije je bio besplatan, a sljedeći će se Festival održati 2020.

Tagovi: 5. međunarodni festival arheološkog filma, split,