Gospodarstvo

Dohodak od rada u uvjetima pandemije smanjen za 10,7 posto

„Zatvaranje poslovanja kontinuirano i dalje remeti stanje na tržištima rada u svijetu, rezultiravši većim gubitkom radnih sati nego što se prvotno procijenilo”

Autor: Ivona Amidžić - 25.09.2020

Dohodak od rada u uvjetima pandemije u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci u svijetu na godišnjoj razini smanjen za 10,7 posto, odnosno za 3.500 milijardi dolara, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO) u najnovijem izvješću.

Iznos ne uključuje potpore za plaće kojima su vlade kompenzirale radnicima gubitke zbog zatvaranja poslovanja u vrijeme pandemije, a odgovara 5,5 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u razdoblju od siječnja do rujna 2019., objavio je ILO.

„Zatvaranje poslovanja kontinuirano i dalje remeti stanje na tržištima rada u svijetu, rezultiravši većim gubitkom radnih sati nego što se prvotno procijenilo”, navodi se u šestom izdanju ILO-va izvješća o posljedicama pandemije u svijetu rada.

Radnici u gospodarstvima u razvoju i u nastajanju, poglavito oni zaposleni na crno, pogođeni su znatno snažnije nego u prijašnjim krizama, objavila je UN-ova agencija.

Dodaju i da je više pao broj zaposlenih žena nego muškaraca.

“Moramo udvostručiti napore da suzbijemo virus ali i poduzeti hitne i odlučne mjere kako bismo prevladali njime gospodarske, društvene i posljedice po zapošljavanje koje je izazvao”, rekao je u priopćenju direktor ILO-a Guy Ryder.

“To uključuje daljnje potpore za radna mjesta, tvrtke i dohodak”, naglasio je Ryder.

Samo u drugom tromjesečju izgubljeno je 17,3 posto radnih sati, što odgovara 495 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom, izračunao je ILO. U prethodnom izvješću procijenio je da je izgubljeno 14 posto radnih sati, odnosno 400 milijuna radnih mjesta.

U trećem kvartalu očekuju 12,1 posto izgubljenih radnih sati, što odgovara 345 milijuna radnih mjesta.

“Revidirane procjene za četvrti kvartal pokazuju sumornije izglede no što se do sada procjenjivalo”, upozoravaju.

Gubitak radnih sati u zadnjem će kvartalu 2020. po najnovijim procjenama iznositi 8,6 posto, što je jednako 245 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom, nasuprot do sada procijenjenih 4,9 posto, odnosno 140 milijuna.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: dohodak, koronakriza, pandemija, posao, poslovanje, rad,