Kultura

Drski grafit na šibenskoj katedrali, spomeniku pod UNESCO-ovom zaštitom!

Navijačka skupina šibenski funcuti ("ŠF") osudila je vandalski čin i od njega se ogradila

Autor: Ivona Amidžić - 15.02.2019

Natpis “ŠF”, koji je noćas osvanuo na šibenskoj katedrali sv. Jakova, spomeniku pod UNESCO-ovom zaštitom, uklonjen je, a šibenska je policija u četvrtak ujutro obavila očevid te će protiv nepoznatog počinitelja podnijeti kaznenu prijavu zbog oštećenja kulturnog dobra – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“ŠF” je inače kratica za šibenske funcute, navijačku skupinu koja je osudila taj vandalski čin i od njega se ogradila.

Nakon obavljenog očevida Općinskome državnom odvjetništvu u Šibeniku bit će podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja kulturnog dobra. Policija intenzivno provodi izvide kako bi otkrila počinitelja toga kaznenog djela, izvijestili su iz policije nakon očevida.

Grad Šibenik i njegov komunalni odjel za čišćenje angažirao je tvrtku “Stina”, čiji su radnici posao obavili pod nadzorom ovlaštenog restauratora. No, kako su rekli u šibenskome konzervatorskom odjelu, najveći problem takve devastacije kulturnog spomenika jest što se čišćenjem uvijek skine tanki sloj kamena katedrale, a budući da je nakon današnjeg čišćenja ostala mrlja, posao će u petak nastaviti restauratori.

Šibenska biskupija izrazila je žalost zbog tog čina, pogotovo kad se zna o kakvom je spomeniku riječ.

Osim na katedrali, natpis “ŠF” osvanuo je i na crkvi Svih Svetih, poviše Gradske vijećnice, te u prolazu pokraj vijećnice.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: grafit, katedrala, ŠF, Šibenik, šibenski funcuti, unesco,