Lifestyle

Dubrovački Crveni križ proslavio 140 godina rada

Gradsko društvo Crveni križ Dubrovnik proslavilo je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića 140 godina  postojanja i humanitarnog rada

Autor: Alan Srčnik - 17.11.2018

Gradsko društvo Crveni križ Dubrovnik proslavilo je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića 140 godina  postojanja i humanitarnog rada, a ravnatelj Živko Šimunović istaknuo je  kako je riječ o velikoj obljetnici te kako su Dubrovčani posebno ponosni što su među tri prva osnovana društva -1878. godine – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Šimunović je podsjetio kako je, uz Zagreb i Zadar, Dubrovnik perjanica Hrvatskog Crvenog križa.
„Misija je uvijek pomagati ljudima, posebno u teškim situacijama. Ponosni smo na naših više od 200 volontera, a posebno na naš Klub mladih. Hvala svim ljudima dobre volje koji nam pomažu, jer bez njih nema ni nas“, rekao je Šimunović.
Predsjednik dubrovačkog Crvenog križa Vicko Mihaljević naglasio je kako današnje vrijeme ne može bez udruge kakva je Crveni križ, jer ispod lijepog vrha društva ima puno onog što mnogi ne žele vidjeti.

„Bavimo se svakodnevno i zdravima i bolesnima, potrebitima i beskućnicima, gladnima. Imaju nas, koji ćemo im pomoći na bilo koji način. Nažalost, društvo nas dosta sporo prihvaća, ali napredujemo. Najbolje se to vidi ljeti, kad su turisti zahvalni na pomoći naših mladih volontera, kojima posvećujemo veliku pažnju“, istaknuo je Mihaljević.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić rekao je kako dubrovački Crveni križ gaji ozračje dobrote te podsjetio na povijesni značaj Dubrovnika u humanitarnom radu. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt izjavio je kako je HCK danas istinska vrijednost hrvatskog društva i zadnja linija obrane dostojanstva čovjeka.

„Sjajan dubrovački primjer najbolje govori kako je lijepo biti dio HCK-a. S takvim društvima nije teško biti izvršni predsjednik i obećati da će siromaštvo, starost i otuđenost imati velikog neprijatelja u našim djelatnicima i volonterima“, rekao je Markt.

Dvanaest članova na svečanosti je dobilo i jubilarne plakete Hrvatskog crvenog križa. Jedan od njih, ratni predsjednik dubrovačkog Crvenog križa Tripo Rundo podsjetio je na izniman značaj Društva tijekom rata.

„Mi smo bili jedini kontakt stanovništvu na okupiranom području. Narod je bio dosta izgubljen, a mi smo im materijalno pomagali te prevozili medicinske slučajeve“, rekao je Rundo. Također nagrađena Pave Ogresta, koja je zabilježila dugogodišnji staž u dubrovačkom Crvenom križu, poručila je mladima da se uključe u rad Društva, jer je nemjerljiva sreća pomoći drugima.

Davne 1878. godine u Hrvatskoj su osnovana i počela s djelovanjem prva društva Crvenog križa, u Dubrovniku, Zadru i Zagrebu, što se smatra početkom Hrvatskog Crvenog križa. Krajem 1878. godine u Dubrovniku djeluje „Pripomoćna patriotična zadruga gospođa“ koja se naziva i „Društvo gospođa Crvenog križa“.  Društvo se osniva kao pripomoć ranjenim i bolesnim vojnicima i njihovim udovicama.

Ove godine obilježava se i 65. obljetnica dobrovoljnog davanja krvi kao sjećanje na dan 25. listopada 1953. godine kad je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Također, Hrvatski Crveni križ slavi i 25. obljetnicu svog priznanja kao samostalnog nacionalnog društva Crvenog križa Republike Hrvatske, koje je Međunarodni odbor Crvenog križa priznao 25. kolovoza 1993. godine i koje je prihvaćeno kao punopravni član Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 25. listopada 1993. godine.

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ml

Tagovi: 140 godina, crveni križ, dubrovnik,