Kultura

Dubrovnik bogatiji za još jednu izložbu: „Marin Radica – zaboravljeni historicistički kipar“

Izložba „Marin Radica - zaboravljeni historicistički kipar“ otvorena je u subotu navečer u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelieru Pulitika, a predstavlja presjek rada korčulanskog historicističkog kipara

Autor: Josipa Maksimović - 07.10.2018

Izložba „Marin Radica – zaboravljeni historicistički kipar“ otvorena je u subotu navečer u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelieru Pulitika, a predstavlja presjek bogatog rada korčulanskog historicističkog kipara čiji je opus obogatio brojne sakralne prostore hrvatskog juga, ali i Trsta, Beča i Sarajeva.

Autor izložbe Vinicije Lupis zahvalio je svim čuvarima baštine, a ponajprije bratovštinama koje brinu o djelima poput Radičina.

“U svim pregledima hrvatskog historicizma Radica je zapostavljen, a ovdje smo ga htjeli prikazati kao umjetnika stasalog u Trstu i Beču, koji svoje cikluse ostvaruje u Sarajevu i Dubrovniku. Bio je dvorski umjetnik dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića i dobio je priliku kroz devet godina napraviti cijeli niz sakralnih kipova”, rekao je Lupis.

Istaknuo je kako ova izložba treba biti poticaj da se Radica revitalizira, a da se njegova djela sačuvaju od propadanja.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović ocijenio je da je Marin Radica u Dubrovniku prisutan kao niti jedan drugi kipar.

“Radica je bio potpuno zapostavljen, a ovom je izložbom doživio novo oživotvorenje. Na dubrovačkoj Katedrali imamo niz od dvanaest njegovih skulptura, koja gledamo svaki dan. Hvala Viniciju Lupisu na trudu da se Radica predstavi široj javnosti, a posebno da se ova izložba priredi u ovako velikom opsegu”, rekao je Ivanović.

Marin Radica (1863.-1904.), Korčulanin podrijetlom iz Splita, nakon studija na bečkoj Umjetničkoj akademiji, djeluje u Trstu i Sarajevu, a zatim se vraća u Korčulu, gdje živi do prerane smrti 1904. godine. Posmrtno je nagrađen zlatnom medaljom na velikoj svjetskoj izložbi kao predstavnik Kraljevine Dalmacije. Između ostalog, bio je sudionik projekta opreme katedrale u BiH, a njegovi kipovi i drvena oprema danas krase i dubrovačku katedralu.

Izložba “Marin Radica – zaboravljeni historicistički kipar” otvorena je do 18. studenoga.

(Hina)

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ua

Tagovi: dubrovnik, izložba, Marin Radica,