Gospodarstvo

Dubrovnik: Grade se 43 stana za mlade obitelji

Ukupno se gradi 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima, a 43 stana će pripasti Gradu

Autor: Ivona Amidžić - 25.04.2019

U tijeku su radovi na izgradnji stanova za mlade obitelji grada Dubrovnika po modelu Dubrovačke stanogradnje, a koji se u Mokošici grade u suradnji s Ministarstvom branitelja.

Prva 43 stana za mlade obitelji grade se u sklopu projekta stambenog zbrinjavanja branitelja – stradalnika Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika. Ukupno se gradi 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima, a 43 stana će pripasti Gradu. Oni će se prema modelu Dubrovačke stanogradnje dodijeliti u najam mladim dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina.

Podsjetimo, izgradnja stanova započela je u studenom prošle godine u Mokošici kada je u prisustvu ministra branitelja Toma Medveda položen kamen temeljac.

Suradnja između Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika definirana je Ugovorom o kupoprodaji stanova sklopljenog 1. veljače 2019. godine, a za realizaciju ovog kapitalnog projekta kreditnom linijom osigurano je 38 milijuna kuna. Podsjetimo i da Grad Dubrovnik stanove za hrvatske ratne vojne invalide sufinancira iznosom od 10.8 milijuna kina. Rok izgradnje je 18 mjeseci.

Model Dubrovačke stanogradnje uključuje izgradnju stanova po vlastitom dugoročnom modelu poticane stanogradnje, ali i program poticaja mladim obiteljima za izgradnju obiteljskih kuća. Tijekom 2019. godine izradit će se projektna dokumentacija za 50 stanova u tri zgrade koje će se graditi u naselju Solitudo. Ovaj kapitalni projekt u projekcijama Proračuna za 2020. i 2021. planira se na ukupno 50 milijuna kuna.

(Grad Dubrovnik)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: branitelji, gradnja, mlade obitelji, stanovi,