Kultura

Dubrovnik: Izložba Tomislava Buntaka „Vizije radosti“

Podatak da ne znamo kako je izgledao Držić budi maštu raznim umjetnicima kako ga oni doživljavaju

Autor: Josipa Maksimović - 07.10.2018

Izložba „Vizije radosti“ akademskog slikara Tomislava Buntaka otvorena je u subotu navečer u dubrovačkom Domu Marina Držića, a donosi 29 crteža na temu ‘svijeta arkadije Marina Držića’.

Tomislav Buntak, koji je dekan Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) istaknuo je na otvorenju da je polazni motiv njegove izložbe bila slika Vlaha Bukovca „Gundulićev san“.

„Riječ je o čuđenju, dramatskom zapletu i raspletu, renesansnom propitkivanju čovjeka i svijeta, s vilama, mogućnost drugog svijeta. Crteži su nastali većinom tijekom ljeta ove godine. Bio je to izazov“, dodao je.
Kustosica izložbe Anita Ruso ocijenila je kako je slikar Tomislav Buntak jedan od središnjih osoba aktualne hrvatske likovne scene.

“Uvijek je izazov raditi s umjetnicima koji nisu iz Dubrovnika, jer je dubrovačka publika bila razmažena. Još od vremena renesanse stizali su nam najbolji umjetnici od kojih smo učili o trendovima u umjetnosti”, naglasila je Ruso.
Kustos izložbe Feđa Gavrilović Tomislava Buntaka je uvrstio među najbolje hrvatske suvremene umjetnike koji na izloženim djelima prikazuje arkadijske prostore kao u Držićevim renesansnim pastoralama.
„Buntak od tih vilinskih nadrealnih prostora stvara ekstazu ljepote, erotike i užitka u životu“, izjavio je Gavrilović.
Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić istaknuo je ponos što njegova ustanova radi jake izložbe projekte naručene na temu najvećeg hrvatskog komediografa.

„Uvijek smo zadovoljni kad umjetnici vrlo pozitivno reagiraju kada dogovaramo ovakve izložbe. Umjetnika smo usmjerili u najrazličitije rakurse razmišljanja o Držiću, što Držić i zaslužuje. Podatak da ne znamo kako je izgledao Držić budi maštu raznim umjetnicima kako ga oni doživljavaju“, rekao je Matić.
Izložba Tomislava Buntaka „Vizije radosti“ u Domu Marina Držića ostaje otvorena do 9. prosinca.

(Hina)

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ua

Tagovi: dubrovnik, izložba, Marin Držić,