Lifestyle

Dva hrvatska EU projekta u finalu dodjele europskih nagrada u Dubrovniku

Nagrade će biti dodijeljene onim projektima koji skupe najviše glasova javnosti...

Autor: Ivona Amidžić - 27.10.2021

Godišnja dodjela nagrada Europske komisije za “inspirativne projekte” sufinancirane iz fondova EU-a održat će se 2. prosinca i u Dubrovniku, a za to priznanje poznato kao REGIOSTARS Awards natjecat će se i dva projekta iz Hrvatske.

Nagrada uspostavljena 2008. godine dosad se dodjeljivala u Bruxellesu tijekom Europskog tjedna regija i gradova, konferencije posvećene kohezijskoj politici čiji je cilj smanjiti razlike između siromašnih i bogatih regija EU-a, no Europska komisija je odlučila izdvojiti tu ceremoniju kao zaseban događaj.

Dodjeljivanje nagrada, koje ima za cilj promovirati projekte sufinancirane novcem iz EU-a, od ove godine će se održavati u raznim europskim gradovima počevši s Dubrovnikom.

U taj južni hrvatski grad doputovat će europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira, potvrdili su u ponedjeljak iz njenog ureda za Hinu.

Svake se godine stotine projekata natječu u pet kategorija: Pametna Europa, Zelena Europa, Poštena Europa, Urbana Europa te u posebnoj kategoriji. Za ovu godinu je posebna kategorija željeznica jer se obilježava europska godina željeznica, kojom se pak nastoji poticati željeznički promet nauštrb cestovnog koji više zagađuje okoliš.

Ove se godine na natječaj prijavilo 214 projekata iz Europske unije, a odlukom “neovisnog žirija” je njih 25 ušlo u finale koje će se održati u Dubrovniku s početkom u 19.30 sati.

U kategoriji Zelena Europa natječe se zajednički projekt “Pametnih škola” iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Sedam škola je renovirano energetski učinkovitim materijalom a učenicima se skreće pozornost na zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije.

U kategoriji Poštena Europa, u koju ulaze projekti koji potiču uključivost i suzbijanje diskriminacije, konkurira projekt “Baltazar” iz Krapine. Tijekom šest godina će ukupno 197 učenika s invaliditetom iz osnovnih i srednjih škola primiti potrebnu podršku zahvaljujući zapošljavanju asistenata pri njihovom obrazovanju.

Nagrade će biti dodijeljene onim projektima koji skupe najviše glasova javnosti.

“Pozivamo sve hrvatske građane da se uključe i glasaju za projekte koji im se najviše sviđaju”, rekla je Hini dužnosnica za medije Europske komisije. Dodala je kako je svaki glas bitan projektima iz manjih zemalja poput Hrvatske jer projekti iz velikih zemalja obično skupe puno glasova svojih stanovnika.

Glasat se može do 15. studenog na internetskoj stranici www.regiostarsawards.eu gdje je potrebno “kliknuti” na ocrtano srce pored opisa projekta.

Razvojne projekte financira Europska komisija iz svojih fondova do 85 posto vrijednosti, a 15 posto plaćaju lokalne, regionalne ili nacionalne vlade, odnosno porezni obveznici zemalja u kojima se provodi projekt.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dubrovnik, eu projekt, europske nagrade, finale,