Politika

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini

Pandemija koronavirusa je pokazala stratešku ovisnost EU-a na tehnološkom i industrijskom planu...

Autor: Ivona Amidžić - 06.05.2021

Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.

Pandemija koronavirusa je pokazala stratešku ovisnost EU-a na tehnološkom i industrijskom planu, stoga je Komisija provela detaljnu početnu analizu 5200 proizvoda koji se uvoze u EU.

Analiza je pokazala da je od tih 5200 proizvoda EU jako ovisan o njih 137, što predstavlja šest posto uvoza robe u EU. Riječ je o osjetljivoj robi, većinom u energetski intenzivnim granama industrije (među ostalim riječ je o sirovinama) i zdravstvu (sastojci za farmaceutsku industriju), te u drugim područjima bitnima za potporu zelenoj i digitalnoj transformaciji. Za 34 proizvoda, koji predstavljaju 0,6 posto uvoza robe u EU, ovisnost je potencijalno još osjetljivija s obzirom na vjerojatnu malu mogućnost daljnje diverzifikacije i zamjene proizvodnjom u EU-u.

Analiza je ukazala i na probleme i ovisnosti u području naprednih tehnologija. Komisija je predstavila rezultate šest dubinskih studija na temu sirovina, baterija, aktivnih sastojaka u farmaceutskim proizvodima, vodika, poluvodiča te tehnologija računalstva u oblaku i najsuvremenijih tehnologija, u kojima su detaljnije mapirane strateške ovisnosti i njihov utjecaj.

Komisija najavljuje da će pokrenuti drugu fazu pregleda potencijalnih ovisnosti u ključnim područjima, s naglaskom na proizvode, usluge i tehnologije koji su ključni za dvostruku tranziciju, poput obnovljivih izvora, pohrane energije i kibernetičke sigurnosti, te razviti sustav praćenja u okviru Komisijina Opservatorija za ključne tehnologije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je izjavio da je Europska unija bila “previša naivna” u pogledu svoga pristupa nekim strateškim sektorima, poput elektronskih čipova, koji se uglavnom proizvode u Aziji.

“Prava industrijska revolucija tek počinje – i bit ćemo njezin dio ako pravilno izaberemo ulaganja u ključne tehnologije i uspostavimo uvjete u smislu odgovarajućeg okvira. Europa ovime pruža takve uvjete za inovativnu, čistu i žilavu industriju koja svojim građanima pruža kvalitetna radna mjesta i omogućuje svojim malim i srednjim poduzećima da prosperiraju, uključujući i u vremenu oporavka”, izjavio je Breton.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ek, EU, europska komisija, industrijska strategija, Kina, neovisnost,