Lifestyle

EK: Omikron bi u mjesec dana mogao postati dominantan u EU

Von der Leyen: "Sada je najvažnije povećati broj cijepljenih osoba u Europi što je brže moguće"

Autor: Ivona Amidžić - 15.12.2021

Nova varijanta koronavirusa, omikron, mogla bi postati dominantna u Europi do polovice siječnja, upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da sada ima dovoljno cjepiva za sve Europljane.

S obzirom na brzo širenje slučajeva zaraze omikron varijantom, “znanost nam kaže da možemo očekivati da omikron postane dominantna varijanta u Europi do polovice siječnja”, rekla je von der Leyen pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da se ta varijanta širi “brzinom koju još nismo vidjeli ni s jednom drugom varijantom”, pozivajući da se koriste sva sredstva protiv covida kako bi se izbjeglo da zdravstveni sustavi u europskim zemljama budu brzo pod prevelikim pritiskom, posebno s približavanjem Božića i Nove godine.

“Ali tijekom protekle godine marljivo smo radili i postigli puno toga. I stoga je Europa sada u boljoj poziciji za borbu s virusom”, rekla je, uoči samita europskih čelnika u Bruxellesu.

“U prvom redu, sada imamo dovoljno doza cjepiva za svakog Europljana”, naglasila je Ursula von der Leyen, podsjetivši da je 66,6 posto populacije EU-a primilo dvije doze cjepiva protiv covida-19 i da je trenutno treća doza “najbolja zaštita protiv nove varijante”.

“Sada je najvažnije povećati broj cijepljenih osoba u Europi što je brže moguće” jer će se “cijena koju ćemo platiti ako ljudi nisu cijepljeni i dalje povećavati”, posebno s dolaskom blagdana.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, dominantan soj, EU, omikron, von der leyen,