Lifestyle

EK pojačava nadzor nad izvozom cjepiva

“Unija je jedini veliki proizvođač među članicama OECD-a koji i dalje izvozi velike količine cjepiva u desetke zemalja. No suradnja mora biti obostrana..."

Autor: Ivona Amidžić - 25.03.2021

Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.

“Unija je jedini veliki proizvođač među članicama OECD-a koji i dalje izvozi velike količine cjepiva u desetke zemalja. No suradnja mora biti obostrana. Zato će Europska komisija u postojeći europski mehanizam odobravanja izvoza cjepiva za COVID-19 uvesti načela reciprociteta i proporcionalnosti. Unija ima izvrstan portfelj cjepiva i osigurali smo više nego dovoljno doza za svo stanovništvo. Ali moramo zajamčiti pravovremenu isporuku dovoljnih količina cjepiva građanima Unije. Važan je svaki dan”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Reciprocitet će se mjeriti po tome je li odredišna zemlja zakonom ili drugim sredstvima ograničila izvoz cjepiva ili sirovina, a proporcionalnost po tome jesu li uvjeti koji prevladavaju u odredišnoj zemlji bolji ili lošiji od uvjeta u Uniji, prvenstveno epidemiološko stanje, procijepljenost i pristup cjepivima.

Najava ove mjere oštro je dočekana u Velikoj Britaniji, koja drži da je to upereno protiv nje. Iz EU-a je do sada u Veliku Britaniju izvezeno preko 10 milijuna doza cjepiva, a u suprotnom smjeru nijedna. Iako Velika Britanija nije poput Sjedinjenih Država uvela zakonsku zabranu izvoza, očito je izvoz de facto zabranjen kroz ugovor koji je britanska vlada zaključila s tvrtkom AstraZeneca.

U Komisiji ističu da ova mjera nije uperena ni protiv koga.

Nova mjera Komisije vrlo je osjetljiva jer se može odraziti na druge proizvođače cjepiva. Primjerice, neke sastojke cjepiva Pfizer uvozi iz Velike Britanije, pa bi se u slučaju zaoštravanja situacije s Ujedinjenom Kraljevinom mogla ugroziti proizvodnja BioNTec-Pfizerova cjepiva koje je ključno za EU.

Stoga bi države članice i Komisija trebale ocijeniti ugrožava li zatraženi izvoz sigurnost opskrbe cjepivima i njihovim sastojcima u Uniji.

Od početka primjene tog mehanizma odobreno je 380 zahtjeva za izvoz približno 43 milijuna doza u 33 zemlje. Samo je jedan zahtjev za izvoz odbijen. Glavna su izvozna odredišta Ujedinjena Kraljevina (otprilike 10,9 milijuna doza), Kanada (6,6 milijuna), Japan (5,4 milijuna), Meksiko (4,4 milijuna), Saudijska Arabija (1,5 milijuna), Singapur (1,5 milijuna), Čile (1,5 milijuna), Hong Kong (1,3 milijuna), Koreja (1,0 milijun) i Australija (1,0 milijun).

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, članice, covid, ek, EU, izvoz, koronavirus,