Politika

EK predlaže alat za rješavanje pitanja stranih subvencija

“Otvorenost jedinstvenog tržišta naše je najveće blago, ali otvorenost traži i pravednost"

Autor: Ivona Amidžić - 06.05.2021

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedlog uredbe kojom se nastoji riješiti problem kada strane tvrtke iz trećih zemalja uz pomoć državnih subvencija preuzimaju tvrtke u EU-u ili dobivaju poslove na javnim natječajima.

“Otvorenost jedinstvenog tržišta naše je najveće blago, ali otvorenost traži i pravednost. Više od 60 godina imamo sustav kontrola državnih potpora koji sprječava utrku u subvencijama između država članica. I danas usvajamo prijedlog za rješavanje pitanja distorzivnih subvencija koje dodjeljuju zemlje koje nisu članice EU-a”, izjavila je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Pravila EU-a o tržišnom natjecanju, javnoj nabavi i instrumentima obrane trgovine igraju važnu ulogu u osiguravanju poštenih uvjeta za tvrtke koje djeluju na jedinstvenom tržištu. No, niti jedan od ovih alata ne odnosi se na strane subvencije koje njihovim primateljima pružaju nepravednu prednost prilikom preuzimanja tvrtki iz EU-a, sudjelovanja u javnim nabavama u EU-u ili sudjelovanja u drugim komercijalnim aktivnostima u EU-u. Takve strane subvencije mogu imati različite oblike, kao što su zajmovi s nultom kamatom i drugo financiranje ispod cijene, neograničena državna jamstva, ugovori s nultim porezom ili izravne financijske potpore.

U Komisiji ističu da nova pravila nisu usmjerena ni protiv jedne zemlje, ali je poznato da se kineske tvrtke često sumnjiče za dobivanje državnih potpora zahvaljujući kojima primjerice vrlo često daju najpovoljnije ponude na javnim natječajima u državama članicama.

Prema prijedlogu uredbe, Komisija će moći pokrenuti istragu ako uoči moguće distorzivne strane subvencije u preuzimanju europskih tvrtki čiji je godišnji promet 500 milijuna eura ili više, te kod javnih nabava čija je procijenjena vrijednost 250 milijuna eura ili više.

Predviđen je i alat koji Komisiji omogućava pokretanje istrage po službenoj dužnosti i za ostale tržišne situacije, manje koncentracije i postupke javne nabave ispod navedenih pragova kada postoji sumnja da su uključene strane subvencije.

Strane tvrtke koje nastoje preuzeti neku europsku tvrtku ili sudjelovati u postupku javne nabave morat će unaprijed prijaviti svaki financijski doprinos primljen od vlade države nečlanice EU-a.

“Nepravedne prednosti dobivene putem subvencija već su dugo pošast u međunarodnom tržišnom natjecanju. Stoga smo kao prioritet odredili suzbijanje takve nepoštene prakse, koja narušava tržište i pruža konkurentnu prednost zahvaljujući primljenoj potpori, a ne zahvaljujući kvaliteti ili inovativnosti”, izjavio je izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: alati, ek, EU, europska komisija, strani, subvencije, tvrtke,