Kultura

EP osmu godinu zaredom hrvatskoj publici omogućuje besplatne filmove

Europski parlament u suradnji sa Zagreb Film Festivalom omogućuje besplatno gledanje filmova nominiranih za Nagradu LUX

Autor: Ivona Amidžić - 20.04.2021

Europski parlament u Hrvatskoj omogućuje besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX, koju je ustanovio 2007. i dodjeljuje je zajedno s Europskom filmskom akademijom kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost, priopćeno je.

To su filmovi “Kolektiv” Alexandera Nanaua u koprodukciji Rumunjske i Luksemburga, “Corpus Christi” Jana Komase u koprodukciji Poljske i Francuske te film “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga u koprodukciji Danske, Nizozemske i Švedske.

Filmove “Kolektiv” i “Corpus Christi” moguće je pogledati besplatno online od 22. travnja do 10. svibnja na platformi Kino Europa Online, a film “Još jedna runda” na Dan Europe 9. svibnja u Kinu Tuškanac u 19 sati.

Europski parlament osmu godinu zaredom u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici omogućuje besplatno gledanje filmova nominiranih za Nagradu LUX, koja se od ove godine službeno zove Nagrada publike LUX, jer uz zastupnike u odabiru odlučuje i javnost.

“Još jedna runda” govori o teoriji da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da nam umjereno pijanstvo otvara umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, srednjoškolski profesor Martin i njegovo troje prijatelja počinju eksperimentirati s konstantnom opijenosti tijekom radnog dana. Početni su rezultati pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku znanost.

Dokumentarni film “Kolektiv” donosi priču o požaru koji je 30. listopada 2015. godine buknuo u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu, u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu. Redatelj prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, razotkrivajući pritom mračno lice korupcije koja sve više nagriza njegovu zemlju i odnosi živote te ujedno pokazuje da hrabri i odlučni ljudi mogu promijeniti korumpirane sustave.

Poljski kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film 2020. godine, “Corpus Christi”, inspiriran je istinitom pričom o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. Dolaskom u mali grad, gdje je poslan da radi u stolarskoj radionici, oblači se kao svećenik i slučajno preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika prilika je da lokalna zajednica započne proces ozdravljenja nakon nedavne tragedije.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: besplatno, ep, Europski parlament, filmovi, lux, nagrada, nagrada lux,