Politika

EP usvojio odobrio novi Erasmus+ vrijedan 28 milijardi eura

Erasmus+ program je EU-a za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, a započeo je 1987. godine

Autor: Ivona Amidžić - 20.05.2021

Parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici odobrio novi program Erasmus+ koji bi u razdoblju 2021. do 2027.trebao uključiti širi krug sudionika i na raspolaganju imati 28 milijardi eura, gotovo dvostruko više nego u prethodnom proračunskom razdoblju.

Erasmus+ program je EU-a za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, a započeo je 1987. godine, a od 2014. mogućnost sudjelovanje u Erasmusu se nudi učiteljima, pripravnicima i volonterima.

U novoj fazi do 2027. program bi trebao uključiti još više građana, uključujući ljude s manjim mogućnostima, one koji žive na udaljenijim područjima, ali i osobe zrelije dobi, te će više osoba u nepovoljnom položaju moći sudjelovati i imati koristi od jezičnog osposobljavanja, administrativne potpore, mobilnosti ili e-učenja.

U posljednjih 30 godina u programu Erasmus+ sudjelovalo je više od 9 milijuna ljudi, a očekuje se da će se novoj fazi uključiti i do 12 milijuna. Program trenutno pokriva 33 zemlje, 27 zemalja članica EU, Tursku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, a otvoren je i za partnerske zemlje diljem svijeta.

U skladu s prioritetima EU-a, program Erasmus+ usmjeren je na digitalnu i zelenu tranziciju te će promicati zdrav način života i cjeloživotno učenje za odrasle.

U višegodišnjem financijskom okviru EU-a za Erasmus+ namijenjeno više od 28 milijardi eura iz različitih izvora, dok je u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju za programa EU izdvojila 14,7 milijardi eura.

Novi Erasmus+ Europska komisija je predložila 2018., a Vijeće EU-a i Europski parlament su svoje prijedloge usuglasili u pregovorima o EU proračunu zaključenim prošle godine. U pregovorima je Europski parlament uspio na prijedlog financiranja koje je iznijelo Vijeće dodati 1,7 milijardi eura za Erasmus+.

Izvjestitelj za Erasmus+ Milan Zver (EPP) rekao je u raspravi sa zastupnicima da je novi „Erasmus+ jedan od programa EU-a sa znatno većim sredstvima i uključuje mnoge značajne izmjene i poboljšanja, tako da može nastaviti jačati europski osjećaj pripadnosti i Europljanima ponuditi bolje šanse za zapošljavanje“. Zver je ustvrdio da je taj program ostvario veliki korak unaprijed.

Sabine Verheyen (EPP), predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, istaknula da se „zbog pandemije, mladi ljudi i svi oni koji žele učiti i upoznavati nove ljude, suočavaju se s velikim izazovima, a još je teže onima iz marginaliziranih sredina“, te dodala da „nitko ne smije biti izostavljen“. Verheyen je naglasila da se radi o programu koji je „više od puke razmjene studenata“, a što je vidljivo iz naziva koji sadržava oznaku plus.

Mariya Gabriel, povjerenica Komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, istaknula je da današnji dan označava novo doba programa Erasmus. “Možemo graditi zeleniju i digitalniju Europu”, navela je.

Petra Kammerevert iz kluba socijaldemokrata (S&D) ocijenila je da je „dobro da i oni koji su dio strukovnog osposobljavanja imaju priliku sudjelovati u razmjeni“.

Europski parlament na svom portalu navodi da novi program Erasmus+ pružat će više alata i resursa za potporu uključivanju. Komisija i države članice moraju izraditi akcijske planove za poboljšanje pristupa učenju i mobilnosti za osobe koje su u prošlosti imale manje mogućnosti za sudjelovanje, među ostalim za osobe s invaliditetom, osobe koje žive u uvjetima siromaštva ili u udaljenim područjima i osobe migrantskog podrijetla.

Oni koji ne raspolažu dostatnim sredstvima za pokrivanje početnih troškova sudjelovanja u programu (kao što su karta za vlak ili troškovi smještaja) mogu primati dodatne stipendije, uključujući plaćanja unaprijed. Prijave se ne mogu odbijati zbog viših troškova ako su oni povezani s mjerama kojima se jamči uključivanje.

Za razliku od prethodnog programa novi Erasmus+ obuhvaćat će i boravak polaznika programa za obrazovanje odraslih u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci. Na taj će se način građanima svih dobi i iz svih sredina pomoći da stječu nove vještine za rad i život kako bi se bolje prilagodili promjenama koje donose zelena i digitalna tranzicija, kao i onima koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19.

Novi program Erasmus+ bit će jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje papirologije. U njegovu okviru nudit će se „mala partnerstva”, posebni programi financiranja za manje organizacije, kao što su udruge mladih i sportski klubovi.

Mjerit će se i doprinos programa postizanju Unijinih ciljeva potrošnje u području klime i smanjenja vlastitog ekološkog otiska, primjerice poticanjem upotrebe klimatski prihvatljivih načina prijevoza sudionika.

Dio programa Erasmus+ postala je inicijativa DiscoverEU za mlade koji žele putovati Europom u svrhu učenja i otkrivati kulturnu i jezičnu raznolikost Europe.

Inicijativa „Europska sveučilišta” omogućit će studentima stjecanje diplome kombiniranjem studija u nekoliko zemalja EU-a, dok se u okviru treće inicijative „Centri strukovne izvrsnosti” izgrađuju lokalni i međunarodno povezani ekosustavi vještina, navodi Europski parlament.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: ep, erasmus+, EU, mladi, obrazovanje, parlament,