Politika

EP za rodnu ravnopravnost u poreznim politikama i na izbornim listama

''Građani Europe trebaju najsposobnije, najhrabrije i najradišnije zastupnike i administratore, kojeg su oni spola je puno manje važno'', dodala je Tomašić.

Autor: Marko Leskovar - 16.01.2019

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u utorak dvije rezolucije o rodnoj ravnopravnosti u kojima traže promjene poreznih stopa za ženske higijenske proizvode kao i veću zastupljenost žena na listama za europske izbore, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova prihvatio dva izvješća koja se bave aspektima rodne ravnopravnosti, Izvješće o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu te Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU-u.

Usvajanjem ovih izvješća Europski parlament naglašava važnost rodne ravnopravnosti za pravilno funkcioniranje institucija te poziva države članice da prilagode vlastite sustave oporezivanja, primjerice u oporezivanju higijenskih proizvoda, kako bi doprinijele smanjenju rodnih razlika.

Izvješće Marise Matias (GUE/NGL) i Ernesta Urtasuna (Zeleni/ESS) o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU-u predlaže uključivanje načela rodne ravnopravnosti u porezne politike izmjenama u izravnom i neizravnom oporezivanju.

Izvjestitelji su istaknuli kako se obrasci potrošnje žena razlikuju od obrazaca potrošnje muškaraca jer žene kupuju više higijenskih proizvoda i proizvoda za poboljšanje zdravlja, obrazovanja i prehrane. Navedeno, u kombinaciji s nižim dohotkom žena, dovodi do toga da žene snose veći teret prilikom oporezivanja, upozorava izvješće.

Izvješćem se poziva države članice da uvedu izuzeća od oporezivanja, snižene stope i nulte stope poreza na ženske higijenske proizvode te ostale “proizvode i usluge s pozitivnim društvenim, zdravstvenim i okolišnim učincima”.

Izvješće zastupnice Angelike Mlinar (ALDE) o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu, koje nema zakonodavnu snagu, tu politiku predstavlja kao strategiju za ostvarivanje rodne ravnopravnosti uključivanjem rodne perspektive u oblikovanje različitih politika i mjera.

Izvjestiteljica Mlinar kazala je da rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje naglasivši kako muškarci imaju veću odgovornost raditi na postizanju rodne ravnopravnosti, jer su brojniji i utjecajniji od žena u Europskom parlamentu.

Izvješće upozorava da je na izbornim listama važno povećati prisutnost žena te potiče europske političke stranke da zajamče rodno uravnoteženu zastupljenost svojih kandidata na predstojećim izborima za Europski parlament. Izvješće također sugerira da klubovi zastupnika Parlamenta u parlamentarnom sazivu 2019. – 2024. izaberu dva zastupnika, jednog muškarca i jednu ženu, na položaj potpredsjednika svojih klubova zastupnika.

”Pozivam europske stranke i njihove članove da osiguraju jednaku zastupljenost muških i ženskih kandidata na ovogodišnjim parlamentarnim izborima”, rekla je u raspravi Mlinar, dodavši kako isto vrijedi i za administraciju u europskim institucijama gdje je vrlo mali broj žena na rukovodećim pozicijama.

Na plenarnoj su se sjednici mogla čuti oprečna mišljenja a neki od zastupnika oštro su se usprotivili rodnoj ravnopravnosti kao kriteriju za predstojeće parlamentarne izbore.

”Činjenica je da mnoge žene ne dobiju posao ili poziciju koju zaslužuju zato što su žene, međutim, rod ne može biti jedini kriterij za zapošljavanje”, rekla je u raspravi hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić (ECR).

”Građani Europe trebaju najsposobnije, najhrabrije i najradišnije zastupnike i administratore, kojeg su oni spola je puno manje važno”, dodala je Tomašić.

Tagovi: ep, parlament, rod, sjednica, spol, strasbourg,