Lifestyle

“Epidemija pametnih telefona” – nova knjiga njemačkog psihijatra Spitzera

Nijedan autor kao Spitzer dosad nije tako glasno i jasno te znanstveno utemeljeno progovorio o sveprožimajućim negativnim utjecajima pametnih telefona

Autor: Ivona Amidžić - 21.04.2021

U izdanju Naklade Ljevak izašla je knjiga “Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu” Manfreda Spitzera, u kojoj se taj međunarodno priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik bavi ugrozom koju za čovjeka predstavlja pametni telefon.

Manfred Spitzer direktor je Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu i osnivač Centra za neuroznanost u istom gradu. Nakon diplome na Sveučilištu u Freiburgu predavao je na nekima od najvećih svjetskih sveučilišta, u Heidelbergu, Harvardu, Oregonu itd. Objavio je velik broj znanstvenih radova iz područja neuroznanosti, učenja, psihologije i psihijatrije.

Dobitnik je brojnih znanstvenih nagrada i priznanja, kao što su nagrada Duphar Research Award, koju dodjeljuje Njemačko društvo za psihijatriju, psihoterapiju i neurologiju, nagrada Cogito, koju dodjeljuje Fondacija Cogito, znanstvena nagrada koju dodjeljuje Fondacija Margrit Egner itd. Napisao je nekoliko knjiga s područja psihopatologije, učenja i dječjeg razvoja.

Autor je bestselera “Digitalna demencija” i “Usamljenost”, koji su izazvali golemu pozornost javnosti i struke.

Nakon što je u svojim bestselerima obradio temu usamljenosti te opasnosti od digitalnih medija, u knjizi “Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu” taj angažirani psihijatar obrađuje jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka: pametni telefoni, korišteni bez ograničenja, štete zdravlju, obrazovanju i društvu u cjelini.

U posljednjih deset godina, pametni je telefon golemom brzinom osvojio svijet i promijenio svakodnevicu svojih četiri milijarde korisnika kao nijedna tehnička inovacija prije, ističe nakladnik dodajući da na zdravstvene posljedice pretjerane uporabe pametnih telefona upozoravaju i investitori i poduzetnici. Šef Applea preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama, francuski ih je predsjednik tamo potpuno zabranio, a Južna Koreja već godinama ima zakone koji štite mlade od najgorih posljedica upotrebe mobitela.

“Kao i u prethodnim, visoko citiranim knjigama ovog autora, radi se o jednom od najvažnijih problema suvremenog čovjeka – njegovoj gotovo egzistencijalnoj ugroženosti utjecajem pametnih telefona. Nijedan autor kao Spitzer dosad nije tako glasno i jasno, istovremeno i znanstveno utemeljeno, progovorio o sveprožimajućim negativnim utjecajima pametnih telefona: zdravstvenim, obrazovnim i društvenim”, napisao je o knjizi Goran Šimić.

“Kako je posljednjih godina stečeno mnogo novih znanja, pri čemu nova otkrića ukazuju na opseg štete koju pametni telefoni mogu nanijeti, od porasta kratkovidnosti, do povećanja anksioznosti i samoubojstva mladih, a onda i utjecaja na izbore širom svijeta, jasno je da je riječ o ozbiljnim pojavama koje se više ne mogu i ne smiju trivijalizirati. Profesor Spitzer, psihijatar i neuroznanstvenik, prava je osoba koja jednostavnim jezikom uspijeva objediniti saznanja i rezultate neovisnih znanstvenih istraživanja objavljene u znanstvenim časopisima poput Science i Nature. On upravo to i čini u ovoj knjizi, birajući istraživanja o učincima pametnih telefona i čineći ih dostupna svima na razumljiv način”, ističe u recenziji Anita Peti-Stantić.

Knjigu je na hrvatski prevela Željka Gorički.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: knjiga, manfred spitzer, mobiteli, pametni telefoni, psihijatar, smartphone,