Lifestyle

Epidemiološko stanje omogućava preispitivanje odluke o putovanjima u EU

Čelnici pozivaju na oprez zbog pojave novih varijanti te ističu da je ključno ubrzati proizvodnju cjepiva i osigurati odgovarajući opskrbni lanac u EU

Autor: Ivona Amidžić - 26.05.2021

Ubrzano cijepljenje diljem EU-a i bolja epidemiološka situacija omogućit će postupno otvaranje i do sredine sljedećeg mjeseca trebalo bi preispitati preporuke o putovanjima unutar EU-a, zaključili su čelnici država članica u utorak na samitu u Bruxellesu.

“Kao sljedeći korak u pogledu olakšavanja slobode kretanja u EU-u, Europsko vijeće traži preispitivanje preporuka o putovanjima unutar EU-a do sredine lipnja”, kaže se u usvojenim zaključcima.

Vijeće je zadnji put 1. veljače ažuriralo preporuku o koordiniranom pristupu mjerama za putovanja unutar EU-a kao odgovor na pandemiju. U okviru ažurirane preporuke postojećim kategorijama dodana je nova boja, tamnocrvena, kojom se označavaju područja u kojima je učestalost virusa vrlo visoka, među ostalim zato što su prisutne zaraznije varijante.

U toj preporuci države članice su pozvane da snažno odvraćaju od neobveznih putovanja u crvena i tamnocrvena područja, a za putnike koji dolaze iz tamnocrvenih područja propišu obvezu testiranja prije dolaska i karantene ili samoizolacije po dolasku.

Čelnici ističu da je potrebno nastaviti s koordiniranim naporima na postupnom otvaranju te pozdravljaju dogovor o digitalnim potvrdama koje bi trebale znatno olakšati putovanja između članica.

Vijeće EU-a je prije nekoliko dana ažuriralo preporuke za neobvezna putovanja u EU iz trećih zemalja, što čelnici EU-a pozdravljaju.

Čelnici također pozivaju na oprez zbog pojave novih varijanti te ističu da je ključno ubrzati proizvodnju cjepiva i osigurati odgovarajući opskrbni lanac u Europskoj uniji.

Šefovi država ili vlada obvezali se da će donirati najmanje 100 milijuna doza siromašnijim zemljama do kraja ove godine te istaknuli potrebu da se poveća proizvodnja cjepiva na globalnoj razini kako bi se osigurao pristup cjepivu čitavoj populaciji u svijetu.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: članice, epidemiološka situacija, EU, odluke, preporuke, putovanja,